skip to Main Content
Το έργο κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Τουρνουά Σύγχρονου Καταλανικού θεάτρου της Τζιρόνα τον Νοέμβριο του 2011.
Μπροστά στην επίμονη άρνηση του διευθυντή μιας τράπεζας να του χορηγήσει δάνειο με μοναδική εγγύηση τον λόγο της τιμής του, ο επίδοξος δανειολήπτης απειλεί τον τραπεζίτη ότι θα “πηδήξει” τη γυναίκα του, αφού το μοναδικό του όπλο είναι η ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στις γυναίκες. Ο Γκαλθεράν “στοιχηματίζει” πως δεν μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα με τίμια μέσα.  Με μοναδικό του εφόδιο τη μπλόφα, ο απεγνωσμένος λόγω της οικονομικής κρίσης ανθρωπάκος, ίσως δεν καταφέρει τελικά να πάρει το δάνειο, ο διευθυντής της τράπεζας όμως θα πάθει στο τέλος αυτό ακριβώς που φοβάται.
Απόσπασμα του έργου
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Λοιπόν… Με συγχωρείτε, αλλά έτσι λειτουργούμε. Οι από πάνω περνάνε από μικροσκόπιο κάθε δάνειο που εγκρίνουμε και στην περίπτωσή σας, λυπάμαι, αλλά δεν έχετε ούτε τις ελάχιστες εγγυήσεις. Μπορείτε να δοκιμάσετε σε κάποιον άλλον οργανισμό αλλά, για να είμαι ειλικρινής, χωρίς υποθήκη και χωρίς αξιόπιστους εγγυητές, το βλέπω δύσκολο να σας το εγκρίνουν.
ANTONI
Δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Χμμμ, όχι, αδύνατο όχι. Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε ποτέ, έχετε δίκιο. Zητάτε όμως ένα σημαντικό ποσό και οι εγγυήσεις που προσφέρετε δεν καλύπτουν το ρίσκο. Κοιτάξτε, ας μη γελιόμαστε, στην ουσία δεν προσφέρετε τίποτα που θα μπορούσε να θεωρηθεί εγγύηση. Το θέμα των δανείων είναι κουκιά μετρημένα. Πιστεύω πως καμιά σοβαρή τράπεζα δε θα δεχόταν μια τέτοια αίτηση. Πόσο μάλλον με τη σημερινή κατάσταση. Δεν είναι η καλύτερη εποχή για ρίσκο. Ίσως μια λύση θα ήταν να ζητήσετε δάνειο κάπου  πιο… Πώς να το πω… Εναλλακτικά.
ANTONI
Σε τοκογλύφους.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Δε θα σας το συνιστούσα σε καμία περίπτωση.
ANTONI
Ούτε εγώ θα το έκανα ποτέ. Αυτοί οι τύποι σού ρουφάνε το αίμα.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Έχετε απόλυτο δίκιο.
ANTONI
Όμως αναρωτιόμουν… Αν εσείς τους κάνατε… ας πούμε… μια σύσταση. Αν λέγατε στους από πάνω πως εμπιστεύεστε προσωπικά αυτόν τον πελάτη, δηλαδή εμένα, και  παρόλο που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, είστε σίγουρος πως η τράπεζα δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο, πως θα επιστρέψω σίγουρα τα χρήματα γιατί είμαι καλός πελάτης, καλός άνθρωπος, εργατικός και τα λοιπά… Σ’ αυτή την περίπτωση, αν εσείς τους λέγατε όλα αυτά, ίσως, όταν το περνούσαν απ’ το μικροσκόπιο, απ’ αυτό που περνάνε τα δάνεια, ίσως το έβλεπαν με περισσότερη επιείκεια.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ίσως… Το πρόβλημα όμως…  -γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα- αυτό προσπαθώ να σας πω τόση ώρα, το πρόβλημα είναι ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω αυτή τη σύσταση αν είναι αβάσιμη. Δεν μπορώ να τους πω ότι είστε καλός πελάτης γιατί δεν είστε πελάτης αυτού του καταστήματος. Είναι η δεύτερη φορά που σας βλέπω στη ζωή μου. Δεν μπορώ να σας εμπιστευτώ ούτε να σας υποστηρίξω γιατί δεν ξέρω τίποτα για σας, δε σας γνωρίζω καθόλου.
ANTONI
Κάποια πράγματα όμως φαίνονται με την πρώτη ματιά. Χρησιμοποιήστε τη διαίσθησή σας.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Απ’ αυτό δε διαθέτω.
ANTONI
Σίγουρα έχετε, έστω και λίγη.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Όχι, δεν έχω καθόλου. Και ούτε θέλω.
ANTONI
Εντάξει, φαίνεται πάντως ότι δεν είμαι και κανένας…
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Όχι. Δε φαίνεται τίποτα. Εδώ δεν έχουμε καμία τέτοια διαισθητική ενόραση. Εδώ δουλεύουμε με στοιχεία, με νούμερα, με έγγραφα. Αλλά ακόμα κι αν σας είχαμε εμπιστοσύνη, ακόμα και αν δεν ήσασταν ένας παντελώς άγνωστος γι’ αυτό το κατάστημα, δε θα… Ακούστε, οι δανειοδοτήσεις απαιτούν εγγυήσεις. Σας το είπα ήδη. Είναι τόσο απλό.
ANTONI
Έχετε τον λόγο μου. Αυτή είναι η εγγύησή μου.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Μάλιστα. Τον λόγο σας. Κοιτάξτε, δε θέλω να υποτιμήσω την αξία του λόγου σας. Έχει αξία. Μεγάλη η μικρή, πάντως έχει κάποια αξία. Στο τέλος, το ξέρουμε όλοι, το μόνο που μένει σε έναν άντρα είναι ο λόγος του. Και εσείς έχετε φτάσει σε αυτό ακριβώς το σημείο. Το μόνο που έχετε είναι ο λόγος σας. Δυστυχώς ο λόγος, παρ’ ότι είναι μια αξία, δεν αμφιβάλλω, είναι μια αξία που δε μετριέται σε ευρώ. Και εδώ, το μόνο που περνάει, είναι τα ευρώ. Είμαστε τράπεζα. Διακινούμε ευρώ. Εσείς θέλετε να σας δώσουμε ευρώ, οπότε στην άλλη μεριά της ζυγαριάς πρέπει να βάλετε κάτι που μπορεί να μετρηθεί σε ευρώ. Αυτή είναι η γλώσσα που μιλάμε εμείς. Δίνουμε ευρώ και παίρνουμε ευρώ.
ANTONI
Σας εξήγησα, όμως. Είναι ανάγκη. Για μια φορά, κάντε μια άσκηση εμπιστοσύνης.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Δεν μπορώ. Εγώ τις ασκήσεις τις κάνω στο γυμναστήριο. Εδώ δεν μπορώ. Εδώ πρέπει να τηρώ τον κανονισμό. Ξέρετε τι θα πει κανονισμός;
ANTONI
Ναι. Δηλαδή, υποθέτω πως ναι.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Δεν μπορώ να κάνω εξαιρέσεις.
ANTONI
Σίγουρα; Ούτε  μια τόση δα για μια σοβαρή περίπτωση;
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Λοιπόν, θα σας το πω αλλιώς: ακόμα και αν σας ήξερα όλη μου τη ζωή, ακόμα κι αν ήσασταν ο αδερφός μου και η υγεία σας, η αιώνια ευτυχία σας ή ακόμα και η ζωή σας εξαρτιόταν από αυτά τα χρήματα, δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα. Δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις για να σας εγκρίνω αυτό το δάνειο. Ούτε αυτό, ούτε κανένα άλλο. Τελεία και παύλα.
ANTONI
Τελεία και παύλα;
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ναι, λυπάμαι.
ANTONI
Ο κανονισμός.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ακριβώς.
ANTONI
Ο κωλοκανονισμός…
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Τώρα, αν μου επιτρέπετε, πρέπει να…
ANTONI
Κι απ’ ό, τι λέτε δε θα αλλάξετε γνώμη.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Με αυτά τα χαρτιά, πάντως, όχι. Είναι αδύνατον. Δεν μπορώ.
ANTONI
Δεν έχω άλλα χαρτιά.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Άρα, λοιπόν, τελειώσαμε.
ANTONI
Σκεφτείτε όμως, ότι αυτό με φέρνει σε μια κατάσταση πραγματικά δύσκολη.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Φίλε μου, ο άνεμος, όπως ξέρουμε δεν είναι πάντα ούριος.
ANTONI
Ωραία παρομοίωση.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ευχαριστώ. (…) Λοιπόν…  Τελειώσαμε, ε; Μπορείτε να πηγαίνετε.
ANTONI
Αυτή στη φωτογραφία είναι η οικογένειά σας;
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Με συγχωρείτε, αλλά έχω δουλειά. Περιμένουν κι άλλοι πελάτες…
ANTONI
Είναι ωραία η γυναίκα σας, ε;
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Σας παρακαλώ. Για τελευταία φορά. Κάντε μου τη χάρη να βγείτε έξω…
ANTONI
Δεν απαντήσατε στην ερώτησή μου.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ούτε πρόκειται να απαντήσω. Βγείτε από το γραφείο μου τώρα αμέσως.
ANTONI
Από περιέργεια ρωτάω.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Δεν έχετε καμιά δουλειά με την οικογένειά μου.
ANTONI
Α, όχι, όχι… Συγγνώμη. Όχι, όχι, όχι. Δεν ήθελα να πω αυτό, όχι. Αναφερόμουν σε αυτό που σας ζήτησα προηγουμένως, να κάνατε εσείς μια εισήγηση, για να μου δώσουν το δάνειο και τα σχετικά.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Σας το είπα ήδη: ούτε σκοπεύω ούτε μπορώ να κάνω καμία εισήγηση.
ANTONI
Εσείς είστε ο διευθυντής όμως. Μπορείτε να πάρετε πρωτοβουλίες. Είμαι σίγουρος ότι…
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ναι, μπορώ. Εννοείται πως μπορώ. Αλλά δε σκοπεύω να το κάνω για σας. Έγινα σαφής;
ANTONI
Ναι, ναι, βέβαια. Μιλάτε με μεγάλη σαφήνεια.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Η απάντηση είναι όχι. Δεν έχει δάνειο. Όχι. ΟΧΙ. Όχι. Ό-χι.
ANTONI
Ό-χι.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ό-χι.
ANTONI
Το κατάλαβα.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Δόξα σοι ο Θεός. Τελειώσαμε λοιπόν.
ANTONI
Το θέμα είναι ότι… Ίσως εγώ να μην έγινα σαφής, μπορεί να είναι δικό μου το λάθος… Το θέμα είναι ότι εγώ τα χρειάζομαι αυτά τα χρήματα.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ναι, ναι. Αυτό είναι σίγουρο…
ANTONI
Ναι; Νόμιζα ότι…
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Φίλε μου, όλοι χρειάζονται χρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι εγώ δεν μπορώ να δώσω λεφτά σε όλους.
ANTONI
Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, θα είναι αλλιώς, θα το δείτε.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Σας παρακαλώ…
ANTONI
Θα είναι αλλιώς, γιατί σε αυτή την περίπτωση, αν δεν μου δώσετε το δάνειο, θα αναγκαστώ… Χρειάζομαι πραγματικά αυτά τα λεφτά, δεν είναι καπρίτσιο, είναι ανάγκη. Αν δε μου τα δώσετε, η μόνη λύση που μου μένει είναι… Και δε θα ήθελα να το κάνω, το διευκρινίζω, αυτά τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα, ούτε για μένα, παρ’ όλο που εσείς θα σκέφτεστε το αντίθετο, όμως θέλω να το καταλάβετε, δε μου μένει άλλη διέξοδος. Εσείς δε μου αφήνετε καμία άλλη επιλογή. Το καταλαβαίνετε αυτό;
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Τι ακριβώς είναι αυτό που πρέπει να καταλάβω;
ANTONI
Ότι με αναγκάζετε να πάρω τα μέτρα μου.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Τι μέτρα;
ANTONI
Θα σας το πω απλά: αν δε μου δώσετε το δάνειο, θα πηδήξω τη γυναίκα σας.
Back To Top