skip to Main Content

Ο Σαίξπηρ αυτοπροσώπως στη σκηνή του Θεάτρου “Ένα” στη Λευκωσία!

Πρεμιέρα με έργο του Ισπανού θεατρικού συγγραφέα Μανουέλ Ταμάγιο ι Μπάους (1829-1898) «Ο θίασος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζει…» προτείνει σε πανελλήνια πρώτη το Θέατρο Ένα από τις 7 Φεβρουαρίου, σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη.

Μια παράσταση σαν παραμύθι με παράνομους έρωτες, προδοσίες και παράνοια. Πρόκειται για μια ρομαντική ιστορία που διαδραματίζεται σ’ ένα θίασο, το θίασο του ίδιου του Σαίξπηρ. Ένα από τα αριστουργήματα της ισπανικής θεατρικής γραφής, γραμμένο το 1867 («Un drama nuevo») με πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο. Είναι έργο πολυπαιγμένο σε όλη την Ευρώπη, ενώ η ιδιομορφία του  θεατρικού κειμένου, που το κάνει και ιδιοφυές είναι ότι ο ίδιος ο Σαίξπηρ εμφανίζεται επί σκηνής προσπαθώντας να δώσει λύσεις στα άλυτα μυστήρια των θεατρικών του έργων.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια θεατρική παράσταση που διαδραματίζεται σε μια…θεατρική παράσταση. Θέατρο μέσα στο θέατρο.

Λίγα λόγια για το έργο

Στο έργο «Ο θίασος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζει…» ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα δύο παράνομοι εραστές ζουν τον απαγορευμένο έρωτα τους με τις τύψεις να τους κυνηγούν, αφού η νεαρή Αλίκη (Ιουλιέττα)  είναι παντρεμένη με τον σπουδαίο ηθοποιό του θιάσου του Σαίξπηρ, Γιόρικ (Οθέλλος) ο οποίος κυριεύεται από παρανοϊκή ζήλεια μετά την δημόσια  αποκάλυψη, στη διάρκεια μάλιστα της παράστασης ενός θεατρικού έργου, της παράνομης σχέσης της συζύγου του με τον Εδμούνδο (Ρωμαίος), ένα νεαρό τον οποίο αγαπά περισσότερο και από γιό του.

Την αποκάλυψη κάνει επι σκηνής ο Γουώλτον (Ιάγος), ένας επίσης σπουδαίος ηθοποιός του θιάσου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Το τέλος της ιστορίας γράφεται κι αυτό επι σκηνής.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης του έργου Μαρίνος Ανωγυριάτης, η  σκηνοθετική γραμμή που τον ενέπνευσε και έχει υλοποιήσει, κινείται πάνω σε γραμμές σχεδόν παραμυθιού. «Είναι μια προσπάθεια να γίνει η ανάπλαση ενός μύθου, με στόχο την φυγή από τις μιζέριες της καθημερινότητας. Έρωτας, έντονα συναισθήματα, συγκινήσεις, προδοσίες, είναι όλα όσα ζουν ήρωες, ηθοποιοί και θεατές, που παίρνουν μέρος  στην παράσταση. Μια παραμυθένια διαδραστική πλοκή στην οποία όλοι έχουν το δικό τους ρόλο ως πρωταγωνιστές αλλά και σαν κομπάρσοι» αναφέρει.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνικά/ Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Χορογραφίες Γιώργος Δημόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Στυλιανού
Παίζουν: Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Τζούλιο Φιλίππο Ντ’ Ερρίκο, Σωτήρης Μεστάνας, Μανώλης Μιχαηλίδης, Φανή Σωκράτους, Έφη Χαραλάμπους

Πρεμιέρα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 20:30
Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30
Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 22348203

Back To Top