skip to Main Content
Paco Bezerra

“Το μικρό πόνι” του Πάκο Μπεθέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τον Οκτώβρη

“Ο Χάιμε κι η Ιρένε έχουν ένα γιο που σε λίγο θα κλείσει τα 11, τον Λουίσμι. Το αγόρι πηγαίνει στην τάξη του με μια τσάντα που απεικονίζει ήρωες απ’ την παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων «Μικρό μου πόνι». Οι συμμαθητές του τον κοροϊδεύουν, οι δάσκαλοι καλούν τους γονείς για να τον πείσουν ν’ αλλάξει προτίμηση, ώστε να σταματήσουν τα επεισόδια μπούλινγκ εις βάρος του εκ μέρους των άλλων μαθητών, εκείνος, όμως, αρνείται πεισματικά ν’ αποχωριστεί την τσάντα του. Τα επεισόδια στο σχολείο, σιγά-σιγά, κλιμακώνονται, οι δάσκαλοι σχεδόν κατηγορούν τον Λουίσμι, προτείνουν ν’ αλλάξει σχολείο, οι αντιδράσεις των γονιών του είναι διαφορετικές ενώ ο ίδιος υπερασπίζεται γενναία τον εαυτό του αλλά αυτό δεν αρκεί…

Στη διάρκεια του έργου οι γονείς μιλάνε συνεχώς ΓΙΑ το παιδί τους, αλλά ποτέ ΜΕ το παιδί τους που η παρουσία του στο σπίτι δηλώνεται μόνο μ’ ένα τεράστιο πορτρέτο του στο σαλόνι. Ένα πορτρέτο στο οποίο, σαν σ’ ένα είδος πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέι, όπως το ’χει φανταστεί ο Όσκαρ Ουάιλντ στο ομώνυμο μυθιστόρημά του, καταγράφονται όλες οι ψυχικές μεταπτώσεις του απόντος παιδιού, όλες οι αντιδράσεις του σ’ όσα γίνονται «για ’κείνο, αλλά χωρίς εκείνο».

«Το μικρό πόνι» στα ελληνικά, στην ίδια μετάφραση -της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ-, η οποία τιμήθηκε, μάλιστα, φέτος, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Eurodram του Maison d’ Europe et d’ Orient που ’χει την έδρα του στο Παρίσι πρωτοπαρουσιάστηκε -έγραψα στο ιστολόγιο, στις 22 Ιουλίου 2016- στην Κύπρο, στο θέατρο «Δέντρο» της Λευκωσίας, στην αρχή της σεζόν 2016/2017, απ’ την ομάδα «Περσόνα», σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, με την ίδια και τον Χάρη Χαραλάμπους.”

Η σκηνοθεσία του έργου θα γίνει από τη Σοφία Καραγιάννη, και τους ρόλους της Ιρένε και του Χάιμε θα ερμηνεύσουν η Ρηνιώ Κυριαζή και ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Από το Τέταρτο Κουδούνι του Γιώργου Σαρηγιάννη (13/6/2017)

Back To Top