skip to Main Content

του Χουάν Μαγιόργκα

 

Το έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο της Μαδρίτης  στις 21 Φεβρουαρίου 2014(http://cdn.mcu.es/espectaculo/el-arte-de-la-entrevista/)

 

Ο συγγραφέας για το έργο του

Τα πρόσωπα  στην ‘Τέχνη της συνέντευξης” είναι πέντε: τρεις γυναίκες, ένας άντρας και μια βιντεοκάμερα.  Οι γυναίκες, που ζουν κάτω από την ίδια στέγη, είναι μια ηλικιωμένη, η κόρη της και η εγγονή της.· ο άντρας είναι ένας παρείσακτος· η κάμερα είναι μια βόμβα. Μια μέρα που φαίνεται ίδια με όλες τις άλλες, η κάμερα μπαίνει στο σπίτι με τη μορφή του εργαλείου για τη σχολική εργασία της εγγονής.
Μπροστά και πίσω από την κάμερα, οι γυναίκες παίζουν το παιχνίδι της συνέντευξης. Παίζοντας,  γελάνε και πονάνε. Πονάνε πολύ. Μια συνέντευξη είναι μια μορφή διαλόγου που έχει τους δικούς του κανόνες, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι: εγώ μιλάω, εσύ απαντάς, και η σιωπή είναι επίσης απάντηση. Μια συνέντευξη είναι ένα πολύ σοβαρό παιχνίδι, αν γίνεται μπροστά σε μια κάμερα που τη μαγνητοσκοπεί. Μια συνένετυξη είναι ένα μαχαίρι. Στην “Τέχνη της συνέντευξης” οι συνεντεύξεις αλληλοσυγκρούονται, πληγώνουν οι μεν τις δε.
Η κάμερα μπαίνει στο σπίτι και αποσταθεροποιεί την ισορροπία του για πάντα, δίνοντας νέο νόημα στις παλιές οικογενειακές στιγμές και κάνοντας τις τρεις γυναίκες να δουν η μια την άλλη όπως δεν την είχε ξαναδεί ποτέ. Η κάμερα μετατρέπει μια μέρα σαν όλες τις άλλες σε μέρα πόνου, αλλά και ελπίδας. Ελπίδας για το μέλλον, οπωσδήποτε, αλλά και ελπίδας για το παρελθόν. Η Σεσίλια, η Πάουλα και η Ρόζα ανακαλύπτουν ότι το μέλλον είναι τόσο ανοιχτό, όσο και το παρελθόν. Και ο άντρας; Μα το είπα ήδη: ο άντρας-όπως και ο υπογράφων- είναι ένας παρείσακτος.

– Χουάν Μαγιόργκα

Απόσπασμα του έργου

Σεσίλια- Σου τηλεφώνησα για να πούμε τι θα κάνουμε.

Πάουλα- Δηλαδή τι θα κάνουμε; Τι να πούμε;

Σεσίλια- Νομίζω πως δεν πρέπει να κυκλοφορήσει αυτή η συνέντευξη.

Πάουλα- Και βέβαια δεν πρέπει να κυκλοφορήσει αυτή η συνέντευξη. Δεν θα κυκλοφορήσει αυτή η συνέντευξη.

Σεσίλια- Δική σου ιδέα ήταν.

Πάουλα- Ήταν κακή ιδέα.

Σεσίλια- “Δώσε της τον λόγο”, είπες. Της τον έδωσα.

Πάουλα- Έβαλες μια κάμερα μπροστά της και είπε μέσα της: “Είναι η ευκαιρία μου. Έχω μπροστά μου μια κάμερα και θα διηγηθώ μια ταινία”.

Σεσίλια- Δηλαδή, είναι ψέματα;

Πάουλα- Μη μου πεις ότι τα πήρες στα σοβαρά. Τα πήρες στα σοβαρά; Εγώ ξέρω ποιος μας πήγαινε στο σχολείο. Αυτός που μας πήγαινε στο σχολείο ήταν ο παππούς σου, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του. Αυτό που σου είπε η γιαγιά σου είναι καθαρό παραλήρημα.

Σεσίλια- Ποτέ δεν σας πήγαινε εκείνη;

Πάουλα- Σπάνια.

Σεσίλια- Δηλαδή, αλήθεια ήταν στο νοσοκομείο όταν ήσασταν μικρές;

Πάουλα- Και βέβαια ήταν στο νοσοκομείο. Μήνες. Νόμιζαν ότι πέθαινε.

Σιωπή.

Σεσίλια- Τώρα τι κάνει;

Πάουλα- Είναι στο δωμάτιό της. Ανοίγει κουτιά.

Σεσίλια- Εγώ της έκανα ερωτήσεις κι εκείνη απάντησε. Αυτά τα στοιχεία  συνθέτουν μια συνέντευξη. Έστω κι αν δεν ήταν αλήθεια όλα αυτά που μου είπε…

Πάουλα- Θα τη δούμε μαζί εσύ κι εγώ αυτή τη συνέντευξη. Θα σου πω ποια στιγμή αρχίζει τα παραμύθια. Φαίνεται στο πρόσωπό της όταν αρχίζει τα παραμύθια. Δεν ξέρω πού τα βρήκε όλα αυτά. Σε κανένα μυθιστόρημα, σε ταινίες, σε ζωές άλλων…

Σεσίλια- Ακόμα κι αν ήταν όλα ψέματα…

Πάουλα- Ποιος θα κερδίσει κάτι, αν αφήσεις τον κόσμο να δει αυτές τις βλακείες; Έχεις κανένα συμφέρον να γελοιοποιήσεις τη γιαγιά σου; Ή να πληγώσεις τον παππού σου, την μνήμη του παππού σου; Έχεις κάτι εναντίον του παππού σου; Δεν ήταν καλός παππούς; Τον φαντάζεσαι να σπάει τα χέρια κάποιου;

Σεσίλια- Δεν ξέρω αν είναι παραλήρημα, ξέρω πως είναι αυτό που θέλησε να πει. Και τι έγινε που μίλησε για τον ρολογά; Μήπως φοβάσαι πως μπορεί εκείνος τελικά να δει αυτή τη συνέντευξη; Το φαντάζεσαι; Εμφανίζεται ένας γέρος σε αυτή την πόρτα. Στην αρχή εκείνη δεν τον αναγνωρίζει. Ώσπου βλέπει τα χέρια του, τον αναγνωρίζει από τα χέρια του!

Πάουλα- Μα τι φαντασιόπληκτες. Ίδιες είστε γιαγιά κι εγγονή.

      Φτιάχνει τα μαλλιά της Σεσίλια.

Δεν θέλω να μου υποσχεθείς πως δεν θα την κυκλοφορήσεις. Θέλω να την καταστρέψεις μπροστά μου.

Σεσίλια- Γιατί περιμένεις πως θα το κάνω;

Πάουλα- Γιατί δεν είσαι τόσο ανόητη ώστε να μην καταλαβαίνεις πως αυτή η συνέντευξη θα βλάψει στην οικογένειά σου. Δεν είσαι ούτε τόσο  ανόητη ούτε τόσο κακιά ώστε…

      Χτυπάει το κουδούνι της πόρτας του κήπου. Η Σεσίλια πηγαίνει να ανοίξει, αλλά η Πάουλα τη συγκρατεί.

Πρέπει να μιλήσεις με τη θεία σου την Κόντσα. Δεν μπορείς να το κάνεις χωρίς να μιλήσεις μαζί της.

Σεσίλια- Γιατί;

Πάουλα- Γιατί είναι κόρη της. Την αφορά.

Σεσίλια- Δεν μπορώ να ρωτήσω όλους όσους αφορά.

Πάουλα- Ρώτησες εμένα.

Σεσίλια- Έκανα λάθος. Έπρεπε να το κάνω χωρίς να στο πω.

Πάουλα- Αφού δεν την καταστρέφεις εσύ, θα το κάνω εγώ.

 

 

Back To Top