skip to Main Content

του Χουάν Μαγιόργκα

Όταν ο Χουάν ξυπνάει μια μέρα μετά από έναν ανήσυχο ύπνο – ας τον πούμε Χουάν για να μην τον πούμε Γκρέγκορ Σάμσα – δεν βρίσκεται στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σε τερατώδες έντομο, όχι, αλλά κάτι πολύ παράξενο του συμβαίνει όταν φοράει τα μπλε ελεκτρίκ γυαλιά κολύμβησης του και αρχίζει να βλέπει τον κόσμο με άλλο χρώμα.

Ξαναδιαβάζει τον “Δον Κιχώτη” και καταλαβαίνει όσα δεν είχε καταλάβει ποτέ, πηγαίνει στο σινεμά και βλέπει επτά φορές στη σειρά τον “Ανδαλουσιανό σκύλο”, ψάχνει να βρει στη βιβλιοθήκη του τα πιο σκληρά βιβλία, τολμά να διαβάσει ακόμα και το “Ο κόσμος ως βούληση και ως παράσταση” και ο Σοπενχάουερ τον σέρνει τότε σε ένα είδος φιλοσοφικής απαισοδοξίας που τον κάνει-προς έκπληξή του- ευτυχισμένο. Και είναι μεταδοτική.

Μπλε ελεκτρίκ είναι ο τίτλος του νέου σουρεαλιστικού μονολόγου που υπογράφει ο Χουάν Μαγιόργκα και είναι βασισμένος σε ένα περιστατικό που έζησε ο ίδιος ο συγγραφέας, όταν- σε κάποιες διακοπές με την οικογένειά του-ξέχασε να πάρει μαζί του τα γυαλιά της μυωπίας του και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα γυαλιά κολύμβησης που επίσης ήταν διαβαθμισμένα.
Το έργο παίζεται αυτό τον καιρό στην Ισπανία σε σκηνοθεσία του συγγραφέα με πρωταγωνιστή τον υπέροχο Σέζαρ Σαράτσου (στη φωτο).

Back To Top