skip to Main Content

του Πάκο Γκάμεθ

Βραβείο Καλδερόν δε λα Μπάρκα για νέους συγγραφείς (2018)

Ποιος είναι ο δικός σου τόπος μέσα στον κόσμο; Και τι θα γίνει αν τον χάσεις τώρα; Με αυτά τα ερωτήματα έρχεται αντιμέτωπος ο πρωταγωνιστής αυτού του έργου, όταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού το οποίο ενοικιάζει του ζητάει αύξηση στο ενοίκιο που φτάνει σχεδόν στο διπλάσιο της τιμής του. Ο ενοικιαστής είναι ένας εκπρόσωπος της γενιάς που ωρίμασε στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης και βλέπει ότι τα όνειρα και οι προσδοκίες του -να είναι ανεξάρτητος, να έχει ένα σπίτι, να έχει μια εξέλιξη στη δουλειά του- εξατμίζονται αναπόφευκτα μπροστά στα μάτια του.

Έχει ένα μήνα περιθώριο για να εγκαταλείψει το σπίτι, και το χρονικό αυτό διάστημα μετατρέπεται σε μια αντίστροφη μέτρηση προς την άβυσσο και σε έναν αγώνα ανάμεσα στην αποδοχή του γεγονότος και την εξέγερση, τη λογική και το υποσυνείδητο, τον ρεαλισμό και την ποίηση, το νόμιμο και το δίκαιο.
“Ο ενοικιαστής (οδός Νουμάνθια 9, 2ος όροφος)” τιμήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 με το μεγάλο κρατικό Βραβείο Καλδερόν δε λα Μπάρκα για νέους συγγραφείς και η επιτροπή το επέλεξε “επειδή είναι ένα κείμενο κατεπείγον, αναγκαίο και άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνική πραγματικότητα και επειδή είναι γραμμένο σε μια υποβλητική σκηνική γλώσσα”.

*Η Νουμάνθια είναι μια πόλη της Ισπανίας που έμεινε στην Ιστορία για την ηρωική της αντίσταση κατά των Ρωμαίων το 133 π. Χ. Οι κάτοικοί της, αφού υπέφεραν τα πάνδεινα κατά την οκτάμηνη πολιορκία από τον Σκιπίωνα Αιμιλιανό, αποφάσισαν τελικά να αυτοκτονήσουν καίγοντας την πόλη τους και να μην παραδοθούν. Η χρήση του ονόματος της οδού δεν είναι τυχαία. Τηρουμένων των αναλογιών, αν η δράση εκτυλισσόταν στην Ελλάδα, ο πρωταγωνιστής θα έμενε στην οδό Μεσολογγίου, που σημαίνει για τους Έλληνες ό,τι σημαίνει η Νουμάνθια για τους Ισπανούς.

Back To Top