skip to Main Content

Άννα Καλαϊτζίδου και Mιχάλης Συριόπουλος θα προσφέρουν μεξικάνικο «Χοιρινό νεφρό για την κατάθλιψη» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου

Πρώτη δημοσίευση από τον Γιώργο Σαρηγιάννη στο totetartokoudouni.blogspot.com 

Η Άννα Καλαϊτζίδου κι ο Μιχάλης Συριόπουλος, ένα ντουέτο γερών ηθοποιών, θα πρωταγωνιστήσουν, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, στο έργο για δυο του άπαιχτου στην Ελλάδα Αλεχάνδρο Ρικάνιο «Χοιρινό νεφρό για την κατάθλιψη» που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο στο θέατρο «Μικρό Γκλόρια», σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία στην οποία ο σύγχρονος, ανήσυχος μεξικάνος συγγραφέας «προσφέρει» χοιρινό νεφρό στους ήρωές του, ως φάρμακο για την κατάθλιψη, ως αντίδοτο στην απόγνωση, όπως ο Τζέιμς Τζόις «σέρβιρε» χοιρινό νεφρό ως πρωινό στον Λέοπολντ Μπλουμ, τον ήρωα του εμβληματικού μυθιστορήματός του «Οδυσσέας».

Στο έργο, η Μαρί είναι απελπισμένα ερωτευμένη με τον Γκουστάβ -μια γυναίκα μόνη στον κόσμο, καταδικασμένη να δίνει νόημα στην ύπαρξή της μόνο μέσα από ’κείνον. Ο Γκουστάβ είναι ένας βασανισμένος συγγραφέας, ένας καταραμένος ποιητής, καταδικασμένος να ζει στη σκιά του Σάμιουελ Μπέκετ. Τόπος του έργου είναι το Παρίσι όπου ο Μπέκετ ζούσε απ’ το 1929. Η πρώτη σκηνή του διαδραματίζεται το 1953, χρονιά της πρεμιέρας του έργου του-σταθμός «Περιμένοντας τον Γκοντό», και στη συνέχεια επιστρέφει στο 1939 ακολουθώντας τον Μπέκετ καθώς ο ιρλανδός συγγραφέας γίνεται η έμμονη ιδέα του Γκουστάβ που τον ακολουθεί παντού. Ο Μπέκετ, πανταχού παρών στο έργο, που έχει διαρκείς αναφορές στο «Περιμένοντας τον Γκοντό», γίνεται θεατρικό πρόσωπο, γίνεται εμμονή, ζει, ταξιδεύει και γράφει αλλά, όπως ο Γκοντό του, δεν έρχεται ποτέ. Κι οι δυο ήρωες του Ρικάνιο τον περιμένουν. Μάταια.

Πρόκειται για μια ιστορία που μπλέκει, μέσα σε μια ατμόσφαιρα παραλόγου, το συμβολισμό με ιστορικά γεγονότα και με τα πάθη που καίνε τις ψυχές των ανθρώπων.
Η μουσική στην παράσταση του Βασίλη Μαυρογεωργίου θα ’ναι του Γιώργου Φουντούκου, ο σχεδιασμός φωτισμών της Στέλλας Κάλτσου και βοηθός σκηνοθέτη η Καλή Βοϊκλή. Αναζητείται ακόμα ο σκηνογράφος/ενδυματολόγος.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ
Back To Top