skip to Main Content

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: Βραβείο ΜΑΧ καλύτερου συγγραφέα 2019!

Ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό (Η αρχή του Αρχιμήδη), βραβεύτηκε απόψε (20/5/2019) στην Ισπανία ως καλύτερος συγγραφέας στα 22α ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΑΧ (Βραβεία Σκηνικών Τεχνών) 2019 για το έργο του “Άγριοι καιροί” (πρεμιέρα πέρσι στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας)

Αντιγράφω και μεταφράζω από τη σελίδα του στο ΦΒ:

“Είμαι πολύ χαρούμενος που οι “Άγριοι καιροί” κέρδισαν το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας (Ξαβιέρ Αλμπερτί) και καλύτερου έργου στα 22α Βραβεία ΜΑΧ των σκηνικών τεχνών.
Η είδηση με βρίσκει στη Βιέννη. Δεν υπάχει πιο ωραίο πράγμα από το να σε βρίσκει μια καλή είδηση την ώρα που δουλεύεις πάνω σε νέα σχέδια, μετά από μια βραδιά σε ένα ωραίο μουσείο, ανάμεσα σε σπουδαία έργα τέχνης και να σε βραβεύουν για ένα έργο όπως οι “‘Αγριοι Καιροί” και τον θίασό του που αγαπώ και με έκανε τόσο ευτυχισμένο. Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές και τους φιναλίστ, ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπώ. Ευχαριστώ επίσης για όλα τα μηνύματα και τις εκδηλώσεις αγάπης σας που με κάνουν πολύ ευτυχισμένο. Είναι υπέροχα.
Αυτά είναι τα λόγια που έστειλα στην τελετή απονομής των Βραβείων ΜΑΧ στο Θέατρο Καλντερόν του Βαγιαδολίδ:
“Ευχαριστώ πολύ για αυτό το βραβείο το οποίο αφιερώνω στους γονείς μου που αγαπώ με τρέλα και ποτέ δεν θα μπορέσω να τους ανταποδώσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα μου έδωσαν και για το παράδειγμα ανθρωπιάς και γενναιοδωρίας τους. Σας αγαπώ. Θέλω να μοιραστώ το βραβείο με όλους τους συντελεστές της παράστασης “Άγριοι καιροί” που μου χάρισαν το ταλέντο, την αφοσίωση και τη φιλία τους και μου έδωσαν τον καιρό της ευτυχίας: ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ “άγριοι”.
Χαίρομαι για την αναγνώριση ενός θεάτρου που προσπαθεί να στοχαστεί και να συνομιλήσει με την εποχή του και τις συγκρούσεις της. Είναι το θέατρο στο οποίο πιστεύω και το οποίο προσπαθώ να γράψω.
Η Ιβάνα-Ιγουάνα, ένα από τα πρόσωπα του έργου “Άγριοι καιροί” υποβάλλει πολλές φορές το ερώτημα: “Είναι ωραίος αυτός ο τόπος για να ζήσουμε”; Δεν μιλάει για αρχιτεκτονική, ούτε για τοπία. Μιλάει για κάποια άυλα στοιχεία που πρέπει να κατασκευάσουμε μέσα από την ηθική και τον διάλογο και που σχετίζονται με τις αξίες μας και τις συμφωνίες συμβίωσης που έχουμε κάνει με τους άλλους. Κι εγώ αναρωτιέμαι αν έχουμε δημιουργήσει έναν ωραίο τόπο για να ζήσουμε μέσα σε έναν κόσμο όπου πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι καθώς προσπαθούν να διασχίσουν τις θάλασσές μας• όπου συμβιώνουμε διαρκώς με την οδυνηρή επανάληψη των κρουσμάτων σεξιστικής βίας• όπου υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας• όπου επιλέγεται η διάσωση των τραπεζών και όχι των ατόμων• όπου δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών• όπου κάποιοι στερούνται την ελευθερία τους επειδή έχουν κάποιες ιδέες και τις υπερασπίζονται• όπου υπάρχουν άνθρωποι του πνεύματος στους οποίους αρνούνται βασικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας.
Είναι ωραίος αυτός ο τόπος για να ζήσουμε;
Ευχαριστώ πολύ. Καληνύχτα.”

Το Solo Teatro συγχαίρει θερμά τον αγαπημένο συγγραφέα!

Back To Top