skip to Main Content

Ηimmelweg (ο δρόμος για τον ουρανό): συγκλονιστικό μάθημα Ιστορίας. Κριτική της Όλγας Σελλά στο popaganda.gr

Μπαίνοντας την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στην Πειραιώς 260 αναζήτησα τον τοίχο που πλέον φιλοξενούν τη νέα τοιχογραφία του Παύλου Τσάκωνα. Ακριβώς από κάτω είναι αλλιώς η οπτική. Εντυπωσιακή και πάλι, αλλά διαφορετική. Την επόμενη φορά θα τα κοιτάξω κατεβαίνοντας την Πειραιώς. 

Στο προαύλιο της Πειραιώς 260 οι μικροί επισκέπτες χρησιμοποιούσαν και χέρια και πόδια είτε για να ζωγραφίσουν έναν τοίχο έξω από το χώρο της έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, είτε απολαμβάνοντας το διαδραστικό έργο τέχνης-παιχνίδι του Μαρκ Χατζηπατέρα. 

Οι ενήλικες είχαμε όλοι την ίδια κατεύθυνση: την παράσταση «Ηimmelweg (ο δρόμος για τον ουρανό)» του Ισπανού Χουάν Μαγιόργκα σε σκηνοθεσία Ελενας Καρακούλη, στο Χώρο Ε. Είχαμε δει και παλαιότερα έργο του Χουάν Μαγιόργκα στην Ελλάδα, τα «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν». Και τούτη τη φορά από ένα ιστορικό γεγονός αφορμάται ο Ισπανός θεατρικός συγγραφέας για να ξεδιπλώσει τη δραματουργία του. Από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο αντλεί το υλικό του και συγκεκριμένα από τον τόπο που έστησαν οι Γερμανοί λίγο έξω από την Πράγα, στο Τερεζίν. Μια ψεύτικη πόλη, αποκλειστικά με Εβραίους κατοίκους, που είχαν διαταχτεί και διδαχθεί, μέσα από εξαντλητικές πρόβες, πώς να δείχνουν στους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού ότι όλα κυλούν κανονικά, ότι ζουν μια ζωή ευτυχισμένη. 

Για να διαβάσετε όλη την κριτική πατήστε ΕΔΩ

Back To Top