skip to Main Content

Κάτω από στρώματα λάσπης η αντανάκλαση ενός σκοτεινού μεγαλείου/ Κριτική για το Μια άλλη Θήβα από τον Γρηγόρη Ιωαννίδη στην efsyn.gr

7/10/22
Το έργο του Μπλάνκο πατάει στα άκρα του θεάτρου, στην πραγματικότητα και το τέχνασμα, χωρίς ποτέ να εξέρχεται, αντιθέτως, παρασέρνοντας όλους στη σκηνή και αυτό καλλιεργεί και η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Η «Αλλη Θήβα» είναι χωρίς αμφιβολία η επόμενη τρανταχτή επιτυχία του Νέου Κόσμου. Ως επιλογή ανήκει σε αυτό που επιζητά -που πάντα επιζητούσε- κάθε καλλιτεχνικός οργανισμός ενός κάποιου μεγέθους και μιας σταθερής παρουσίας στα θεατρικά πράγματα: τη χρυσή τομή μεταξύ καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας, ρεπερτόριο που ικανοποιεί και αυγατίζει ταυτόχρονα την πλατεία του.

Τέτοιο είναι το έργο του Γαλλο-ουραγουανού συγγραφέα Σέρχιο Μπλάνκο: μια ακόμα διττή επιτυχία, πιστωμένη στον σκηνοθέτη της παράστασης, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, και στην κατά κόρον υπεύθυνη για τη δεξίωση του ισπανόφωνου δραματολογίου από τη σκηνή μας τα τελευταία χρόνια, Μαρία Χατζηεμμανουήλ.

Για ακόμη μια χρονιά, λοιπόν, υποψιάζομαι πως το έργο του Νέου Κόσμου θα μακροημερεύσει. Κι αυτό για μια σειρά καλών λόγων: Πρώτον, γιατί το έργο του Μπλάνκο ακολουθεί τον δρόμο της σύγχρονης ισπανικής δραματουργίας, που πετυχαίνει σταθερά να μπερδεύει γοητευτικά τους θεατές, να τους εμπλέκει στην ανασύσταση των κανόνων της δραματουργίας, να καταφεύγει μαζί τους στη μεταμόρφωση της σκηνής και να τους παρουσιάζει την ώσμωση των δύο πραγματικοτήτων -του κόσμου και του θεάτρου- σαν μια διαλεκτική έρευνα της αλήθειας.

Διαβάστε όλη την κριτική ΕΔΩ

Back To Top