skip to Main Content

Κριτική για το Κόντρα στην ελευθερία του Εστέβα Σολέρ από τη Νάγια Παπαπάνου στο boemradio.comr

Επτά μονόπρακτα, ένας μπεκετικός τόπος και η ελευθερία συνθέτουν την παράσταση «Κόντρα στην Ελευθερία» το πρώτο έργο της τριλογίας του Καταλανού συγγραφέα Εστέβα Σολέρ «Τριλογία της Αγανάκτησης», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Το κείμενο του Εστέβα Σολέρ, στην μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, είναι σύγχρονο, ζωντανό, δεικτικό και γεμάτο από μαύρο χιούμορ, ειδικά το μονόπρακτο με την Παλόμα. Τα επτά μονόπρακτα είναι ένας χάρτης ενός «εναλλακτικού παρόντος», ή μια Δαντική σάτιρα. Το δυστοπικό σκηνικό της Θάλεια Μέλισσα, κοινός τόπος για όλα τα μονόπρακτα αξιοποιείται εκπληκτικά σκηνοθετικά και ερμηνευτικά και οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου αναδεικνύουν αυτή την αίσθηση του αδιέξοδου ‘μη’ τόπου που γνωρίζουμε από το θέατρο του παραλόγου.

Οι εξαίρετοι ηθοποιοί, φαίνονται πράγματι να απολαμβάνουν την ερμηνεία τους σ’ αυτό το έργο, καθώς εφορμούν σε κάθε μονόπρακτο με την διάθεση και την ενέργεια ενός παιδιού που απολαμβάνει ένα καινούριο παιχνίδι. Θα ξεχωρίσω την Κάτια Γέρου και την Σύρμω Κεκέ, για την διακριτική τους αριστοτεχνία στους μονολόγους αλλά και στην σωματική προβολή του ρόλου που υποδύονται.  Το πρώτο μονόπρακτο με την Κάτια Γέρου και τον Σεραφείμ Ράδη, θέτει τον τόνο του έργου, ενώ ο πνιγμός στο τέλος της σκηνής είναι μια εφιαλτική εικονογράφηση του σήμερα. Αντίστοιχα το επόμενο μονόπρακτο με τον Νίκο Νίκα, τον Γιώργο Παπανδρέου και την Σύρμω Κεκέ, θέτει τον τόνο της παράστασης, για τον έξυπνο σχολιασμό της ερωτικής ελευθερίας και της σεξουαλικότητας σε αντιδιαστολή με την απελευθέρωση της γυναίκας από το δίδυμο εκκλησίας – πατριαρχίας.

Είναι αδύνατο να παρακολουθήσεις αυτή την παράσταση και να μην αισθανθείς οικειότητα, καθώς  αντικατοπτρίζει σύγχρονες καταστάσεις και μιλά από καρδιάς για το παρόν στο οποίο ζούμε.

Συντελεστές

Κείμενο: Εστέβα Σολέρ, Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα, Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη, Φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου, Μουσική: Γιώργος Φουντούκος, Χορογραφία: Πάρης Μαντόπουλος, Διεύθυνση παραγωγής: Σεραφείμ Ράδης, Βοηθός σκηνοθέτη: Καλή Βοϊκλή

Παίζουν: Κάτια Γέρου, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Νίκας, Σεραφείμ Ράδης, Σύρμω Κεκέ

 

Back To Top