skip to Main Content

Μόλις κυκλοφόρησε: 100 έργα του 21ου αιώνα από την Ισπανία

Το βιβλίο αυτό ήθελα από χρόνια να το γράψω. Δεν είχε έρθει όμως ακόμα η ώρα του. Ήρθε τον περασμένο Αύγουστο, που μετά από μια περιπέτεια της υγείας μου, αποφάσισα ότι έπρεπε να το αρχίσω αμέσως (το πρώτο μέιλ το έστειλα στους συγγραφείς στις 7/8/22, στην καρδιά των καλοκαιρινών διακοπών. Έρχονταν εικόνες στο μυαλό μου να βρίσκουν το μέιλ στο κινητό τους στην παραλία και να λένε: «Καλά, δεν θα μας αφήσει να κάνουμε διακοπές αυτή η γυναίκα; Έλεος!»).

Η επιλογή των έργων δεν ήταν εύκολη. Το θέατρο της Ισπανίας ζει έναν δεύτερο Χρυσό Αιώνα. Τα έργα θα μπορούσαν να είναι και 200 και 300. Αποφάσισα να περιορίσω τις επιλογές βάζοντας σαν χρονολογικό όριο το 2000. Δεν επέλεξα ούτε ένα έργο γραμμένο πριν από το 2000. Το κριτήριο ήταν τα κείμενα, όχι οι συγγραφείς. Σίγουρα έχουν μείνει εκτός πολλά αξιόλογα έργα από την προσωπική αυτή συλλογή.

Σε ποιους απευθύνεται αυτό το βιβλίο; Σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες (επαγγελματίες και ερασιτέχνες), σε σπουδαστές δραματικών σχολών, σε θεατρολόγους, θεατρόφιλους, θεατές, και γενικά σε όλους τους εραστές του θεάτρου. Σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή δραματουργία, της οποίας το πιο ενδιαφέρον ίσως κεφάλαιο γράφεται σήμερα στην Ισπανία. (Μαρία Χατζηεμμανουήλ, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μπορείτε να δείτε τα 100 έργα του βιβλίου και να το παραγγείλετε ονλάιν ΕΔΩ

Back To Top