skip to Main Content

«Τα μάτια» στο Θέατρο Ν. Κόσμου: Σαν αλμοδοβαρικό σινεμά, στο θέατρο. Κριτική του Βαγγέλη Λιακόγκονα στο aixmi.gr

Μια θεατρική πρόταση απ’ αυτές που δεν κατατάσσονται εύκολα στην κατηγορία δράματος ή κωμωδίας επέλεξε το Θέατρο του Νέου Κόσμου δια χειρός Παντελή Δεντάκη για την κεντρική του σκηνή.

Ένα ισπανικό έργο του θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Πάμπλο Μεσίες που για πρώτη φορά μεταφράζεται στα ελληνικά και παρουσιάζεται στη χώρα μας. Οι ήρωές του, είναι αρκετά έως πολύ διαταραγμένοι, ωστόσο πολύ «κοντά» στον Έλληνα θεατή, αφού φέρουν ένα ταμπεραμέντο, μια ιδιοσυγκρασία γνώριμη…

Πιθανότατα επηρεασμένος από το κινηματογραφικό σύμπαν του Αλμοδόβαρ, με την μητροκεντρική οικογένεια ως άξονα, ο Αργεντίνος συγγραφέας έχει γράψει ένα σπουδαίο κείμενο φορτωμενό με γνωμικά και αποφθέγματα ζωής που μαγεύουν και τροφοδοτούν με σκέψη. Έρωτας, Υγεία, Θάνατος, Ζωή (όχι με αυτή τη σειρά), θίγονται όλα τους, αφοπλιστικά, ατόφια. Χωρίς ιδιαίτερη φλυαρία.

Η οικογένεια που γνωρίζουμε ζει κάπου στην ισπανική επαρχία. Η Ναταλία (Ελένη Ουζουνίδου) κουβαλά μια αποτυχημένη ερωτική σχέση, όμως καλείται να βιώσει και την ερωτική πραγματικότητα της κόρης της, Νέλα (Μαρία Μοσχούρη), με τον νεαρό εκ γενετής τυφλό Πάμπλο (Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος). Τι θα συμβεί όταν το παζλ θα συμπληρώσει και η άφιξη μιας οφθαλμιάτρου, ονόματι Σεζάρια (Άννα Καλαϊτζίδου), που ισχυρίζεται πως μπορεί να κάνει τον νεαρό να δει;

Το σκηνικό (χώμα επί σκηνής και απουσία επίπλων) και οι φωτισμοί της παράστασης δημιουργούν μια άκρως κινηματογραφική εικόνα, με τις εναλλαγές των σκηνών να καταφέρνουν, χρονικά, αυτό σχεδόν που καταφέρνει το μοντάζ στο σινεμά.

Η παρουσία του αγάλματος της Παναγίας στην άκρη της σκηνής, από κοινού με τις καθ’ όλα άρτιες ερμηνείες των ηθοποιών με προεξέχουσα την εξαιρετική Ελένη Ουζουνίδου, υπογραμμίζουν την καθαρότητα του κειμένου και την αυθεντικότητα των ηρώων, αντίστοιχα.

Κι αν, τελικά (κατά το κλισέ) το θέατρο πρέπει να δίνει τροφή για σκέψη ώστε ο θεατής να φεύγει δημιουργικά ανήσυχος από μια παράσταση, και όχι απλώς ψυχαγωγημένος, αυτή είναι μια από τις παραστάσεις που το υπηρετούν. Στο ακέραιο.

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Άννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Μοσχούρη, Ελένη Ουζουνίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Θέατρο Του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 117 43 Αθήνα
T: 210 9212900

Έως 21.4.2019

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-neou-kosmou/ta-matia/

Back To Top