skip to Main Content

«Το Μικρό Πόνι»: η εναρκτήρια παραγωγή της θεατρικής ομάδας PERSONA για το φθινόπωρο με θέμα την οικογένεια, τη διαφορετικότητα και το σχολικό εκφοβισμό

Με το ολοκαίνουργιο έργο του Ισπανού Δραματουργού Πάκο Μπεθέρα «Το Μικρό Πόνυ» (πρώτη παρουσίαση τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μαδρίτη), η Θεατρική Ομάδα Persona εγκαινιάζει τη νέα Θεατρική Σεζόν 2016-17 με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στην Κύπρο.

Το έργο, επίκαιρο όσο ποτέ, και με βασικό του θέμα το σχολικό εκφοβισμό και την αντιμετώπισή του από την οικογένεια και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, ανεβαίνει σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ (η οποία έγινε ειδικά για την ομάδα Persona), σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, σκηνικά-κοστούμια Κωνσταντίνου Κουννή και μουσική Στέλλας Χρήστου, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν η ίδια η σκηνοθέτις και ο Χάρης Χαραλάμπους.

Οι δοκιμές του έργου έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο, ενώ η ανεπίσημη πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου. Μέρος των εσόδων της πρώτης παράστασης θα δοθούν στον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού. Παραστάσεις θα δοθούν στη Λευκωσία, στο θέατρο Δέντρο και σε περιοδεία στο Θέατρο Ριάλτο στη  Λεμεσό, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου 2017, ενώ αργότερα η παραγωγή θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, και με αφορμή το θεατρικό ανέβασμα του έργου, η Θεατρική Ομάδα Persona προγραμματίζει παράλληλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, προτίθεται να οργανώσει σε συνεργασία με τον επίσης μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Theatre ETC» σειρά βιωματικών  εργαστηρίων για γονείς και παιδιά με θέμα το σχολικό εκφοβισμό.

Τέλος, έχει προγραμματίσει masterclass πάνω στη θεατρική γραφή από τον ίδιο τον συγγραφέα Πάκο Μπεθέρα, ο οποίος θα έρθει στην Κύπρο για την πρεμιέρα του έργου τον Οκτώβριο .

Το «Μικρό Πόνυ» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα κι είναι αφιερωμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα στη μνήμη δύο παιδιών, του Michael Morones και του Grayson Bruce, τα οποία το 2014 υπήρξαν τραγικά θύματα κακοποίησης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Είναι 11 Σεπτεμβρίου και τα σχολεία ανοίγουν. Ο 11χρονος γιος της Ιρένε και του Χάιμε πηγαίνει στην τάξη με την καινούργια του σχολική τσάντα, η οποία στο εξωτερικό της μέρος απεικονίζει ήρωες από τη γνωστή παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων “Μικρό μου πόνι”, που είναι κι η αγαπημένη του. Οι συμμαθητές του τότε αρχίζουν να τον κοροϊδεύουν και να τον χλευάζουν, ενώ, σταδιακά, όταν το «παιγνίδι» χοντραίνει, τον κακοποιούν λεκτικά και σεξουαλικά και τον εξευτελίζουν. Ο  διευθυντής του σχολείου, για να κατευνάσει τα πνεύματα και να δώσει λύση στο θέμα ώστε να σταματήσει το bullying και οι εκδηλώσεις βίας οι οποίες αρχίζουν να παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις, προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους γονείς του παιδιού, οι οποίοι διαφωνούν και μεταξύ τους ως προς την αντιμετώπιση και τις τακτικές του διευθυντή, καλώντας το παιδί να «συνετιστεί» και να αλλάξει την προτίμησή του. Εκείνο όμως αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί την τσάντα του.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πάκο Μπεθέρα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λέα Μαλένη

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Κωνσταντίνος Κουννής

ΜΟΥΣΙΚΗ: Στέλλα Χρήστου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Βασίλης Πετεινάρης

ΠΟΛΥΜΕΣΑ: Αιμίλιος Αβραάμ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ελένη Αναστασίου

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΚΗΝΗΣ: Κατερίνα Κυριάκου

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Νίκος Ζαβαλλής

 

ΔΙΑΝΟΜΗ:

ΙΡΕΝΕ: Λέα Μαλένη

ΧΑΪΜΕ: Χάρης Χαραλάμπους

 

Avant premier: 5 Οκτωβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία

Πρεμιέρα: 7 Οκτωβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία

Τακτικές παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.

5, 7, 8, 9, 12, 14, 15, 16, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου.

Περιοδεία: 4, 5 Φεβρουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

 

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: TIME OUT

Back To Top