skip to Main Content

Το Solo Teatro ταξιδεύει με το ελληνικό θεατρικό έργο στην Κολομβία! Απόσπασμα από το άρθρο της Στέλλας Χαραμή με τίτλο: “Στη Λατινική Αμερική, αδερφές μου, στη Λατινική Αμερική” στο F_act#4 του ιστότοπου monopoli.gr (7/1/2020)

Απόσπασμα από το άρθρο της Στέλλας Χαραμή με τίτλο: “Στη Λατινική Αμερική, αδερφές μου, στη Λατινική Αμερική” στο F_act#4 του ιστότοπου monopoli.gr (7/1/2020)

Το Solo Teatro, η πλατφόρμα της μεταφράστριας και θεατρολόγου Μαρίας Χατζηεμμανουήλ οικοδομεί ένα διετές σχέδιο συνεργασίας με τον θίασο La maldita vanidad από τη Μπογκοτά της Κολομβίας. Γνωστός στο αθηναϊκό κοινό – χάρη στην παράσταση «Οι δράστες» που συμμετείχαν στο «Transitions 2» της Στέγης – με βασικά μέλη τους τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Χόρχε Ούγκο Μαρίν και την ηθοποιό Έλια Μαργαρίτα Μπεθέρα, πρόκειται να οργανώσουν τον προσεχή Μάρτιο ένα θεατρικό μαραθώνιο 12 αναλογιών. Τα έξι από αυτά θα είναι ελληνικά έργα και τα υπόλοιπα κολομβιανά, προκειμένου να προκύψουν ισάριθμα ζευγάρια κειμένων που θ’ αντιπαρατεθούν μεταξύ τους.
Πρόκειται για κείμενα των Λένας ΚιτσοπούλουΓιάννη Καλαβριανού, Γιάννη Μαυριτσάκη, Ανδρέα Φλουράκη, Αλεξάνδρας Κ* και του Κύπριου Χαράλαμπου Γιάννου, τα οποία και εισηγήθηκε η Μαρία Χατζηεμανουήλ καθώς ήταν ήδη μεταφρασμένα στα ισπανικά, μετά την ειδική έκδοση που είχε παρουσιαστεί πέρυσι στη Μαδρίτη.
Στο μαραθώνιο του αναλογίου, το παρόν θα δώσει και η ελληνίδα μεταφράστρια – που συνδέεται άρρηκτα με την άνθιση του ισπανόφωνου θεάτρου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια – προκειμένου να μιλήσει συνολικά για την σύγχρονη ελληνική σκηνή όσο και ειδικότερα για τους επιλεχθέντες συγγραφείς.

Ωστόσο η συνεργασία, αναμένεται να προχωρήσει περαιτέρω την επόμενη σεζόν καθώς ο κολομβιανός θίασος La maldita vanidad θα επιλέξει ένα από τα έξι ελληνικά κείμενα που θα ανέβει σε πλήρη παραγωγή με κολομβιανούς ηθοποιούς αλλά με την υπογραφή Ελληνα σκηνοθέτη – συζητάται ήδη το όνομα του Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Αντίστοιχα, η Μαρία Χατζηεμαννουήλ θα επιλέξει ένα έργο από την συλλογή των κολομβιανών κειμένων και θα το μεταφράσει με σκοπό να παρασταθεί στην Αθήνα σε σκηνοθεσία της Έλια Μαργαρίτα Μπεθέρα με ‘Ελληνες ηθοποιούς κατά την επόμενη χειμερινή περιόδο 2020-2021.

Αλήθεια, που είναι το Υπουργείου Πολιτισμού;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, τουλάχιστον κατά τη δεύτερη φάση του, είναι η ανεύρευση πόρων που θα διευκολύνουν την μετάβαση των Ελλήνων καλλιτεχνών στην Κολομβία. Η ομάδα La maldita vanidad έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού της Κολομβίας για την διοργάνωση του μαραθωνίου αναλογίων· όμως, παραμένει σε εκκρεμότητα το project ανταλλαγής παραστάσεων – που κανονικά θα είχε κιόλας βρει οικονομική στήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού ή άλλο κρατικό φορέα παραστατικών τεχνών, όπως είναι το Φεστιβάλ Αθηνών με τον, έτσι κι αλλιώς, διεθνή χαρακτήρα. Στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι την οριστικοποίηση των όρων της συνεργασίας, οι έξι ελληνόφωνοι συγγραφείς καλούνται στο δικό τους μαραθώνιο εξασφάλισης πόρων προκειμένου να διαδώσουν κάποιες από τις ποιότητες της σύγχρονης ελληνικής σκηνής στην άλλη άκρη του κόσμου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

 

Back To Top