skip to Main Content

Όταν η γρίπη δε σκοτώνει τη μαμά, ποιος θα τη σκοτώσει; Μισά-Μισά στο Θέατρο Γκλόρια Μικρό σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα

Το Τέταρτο Κουδούνι (Γ. Σαρηγιάννης)/ 29 Ιουλίου 2018

Το έργο των Καταλανών Τζόρντι Σάντσεθ και Πεπ Άντον Γκόμεθ «Μισά-μισά», «μια δηλητηριώδης κωμωδία», όπως χαρακτηρίζεται, πρόκειται ν’ ανεβεί στο θέατρο «Γκλόρια/Μικρό», στα μέσα Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, με τον Θανάση Δήμου και τον Θάνο Τοκάκη στους δυο πρωταγωνιστικούς -και μόνους στο έργο- ρόλους του Χουάν και του Κάρλος, αντίστοιχα. Η μετάφραση είναι της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και τα σκηνικά και τα κοστούμια θα υπογράψει η Λουκία Χουλιάρα.

Στο έργο, που γράφτηκε το 2002 αλλά πρωτοανέβηκε στην Ισπανία το 2012, έκτοτε, όμως, έχει παιχτεί σ’ όλο τον κόσμο, δυο αδέλφια, ο Χουάν γύρω στα 50, με μια γυναίκα κτητική, μια επιχείρηση που βουλιάζει και μια σύνταξη που όλο και ξεμακραίνει, κι ο Κάρλος, στα 42 -γιοι μιας μητέρας πολλών, πάρα πολλών ετών πια, με εμβολή, με γρίπη αλλά μ’ ελάχιστη διάθεση να πεθάνει, που την προσέχει ο Κάρλος, την κάνει μπάνιο, τη χτενίζει…-, στα δύσκολα και οι δυο, με πολλά βιβλιάρια αλλά λίγες καταθέσεις κι ένα σπίτι που πρέπει να πουληθεί το γρηγορότερο, μια μακρά νύχτα γεμάτη ανομολόγητα μυστικά που βγαίνουν στο φως, καθώς διαπιστώνουν ότι η μητέρα τους -παρούσα στο έργο μόνο μέσα απ’ το κουδούνι που κάθε τόσο επιτακτικά χτυπάει απ’ το πλαϊνό δωμάτιο- μπορεί και πάλι να τη γλυτώσει, αρχίζουν να σκέφτονται ιδέες για να τη «βοηθήσουν». Δηλαδή να τη σκοτώσουν. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να σκοτώσεις… Το φως της μέρας αρχίζει να προβάλει, ο χρόνος τελειώνει, κανείς απ’ τους δυο τους δεν παίρνει την απόφαση να το κάνει αλλά μια μεγάλη έκπληξη τους περιμένει στο τέλος.
Ο Πεπ Άντον Γκόμεθ, με σπουδές υποκριτικής, καθηγητής και διευθυντής, ανάμεσα σ’ άλλα, του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου «Pompeu Fabra» της Βαρκελώνης, έχει δουλέψει πολλές φορές σε συνεργασία με τον Τζόρντι Σάντσεθ, ως σεναριογράφος στον ισπανικό κινηματογράφο και την τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη επιτυχία ως συγγραφέας και σκηνοθέτης και στο θέατρο, τις περισσότερες φορές σε συνεργασία με τον Τζόρντι Σάντσεθ, ηθοποιό, σεναριογράφο και θεατρικό συγγραφέα.
Back To Top