skip to Main Content

των BROCKETT G. OSCAR, HILDY J. FRANKLIN

Η “Ιστορία του Θεάτρου” των Όσκαρ Μπρόκετ και Φράνκλιν Χίλντυ, γνωστή, στους ανθρώπους του χώρου ως “Η Βίβλος”, είναι η πιο ολοκληρωμένη και ευρέως χρησιμοποιούμενη έρευνα της θεατρικής ιστορίας που κυκλοφορεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Επί τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη της έκδοση, το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού σε όλο τον κόσμο όχι μόνο συνεχίζεται αμείωτο, αλλά αυξάνεται σημαντικά με κάθε της επανέκδοση. Οι Εκδόσεις ΚΟΑΝ προσφέρουν στον έλληνα αναγνώστη για πρώτη φορά το μνημειώδες αυτό έργο σε τρεις τόμους. Η ελληνική έκδοση βασίζεται στην 9η Έκδοση του πρωτοτύπου, ενημερωμένη όμως με βάση την τελευταία έκδοση στα κεφάλαια που αφορούν τον 20ο και 21ο αιώνα, ώστε να παρέχονται στον αναγνώστη πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον παγκόσμιο θεατρικό χώρο.
Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται:
-Η προέλευση του θεάτρου
-Το θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα
-Το ελληνιστικό, ρωμαϊκό και βυζαντινό θέατρο
-Το μεσαιωνικό θέατρο
-Το ελισαβετιανό θέατρο
-Ο χρυσός αιώνας του ισπανικού θεάτρου
-Το αναγεννησιακό θέατρο στην Ιταλία
-Το γαλλικό θέατρο ως την εποχή του Μολιέρου (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με τη διδασκαλία της ιστορίας θεάτρου γνωρίζουν ότι αυτό το ερευνητικό έργο είναι απαράμιλλο στον τομέα του. Κανένα άλλο ερευνητικό έργο δε δίνει τόσες λεπτομέρειες, δεν αναθεωρείται τόσο συχνά για να συμβαδίζει με την έρευνα και τις ιστορικές εξελίξεις, δε διακρίνεται για την εξειδίκευση και τη σαφήνεια της γνώσης σε συγκεκριμένα θέματα, δεν καλύπτει τόσους πολλούς τομείς του παγκόσμιου θεάτρου, δεν έχει τόσο αναλυτικά ευρετήρια, δεν είναι τόσο πλούσιο σε εικόνες, δεν έχει τόσο χρήσιμη βιβλιογραφία» (Ντένις Μπεκ, Πανεπιστήμιο Τζέημς Μάντισον)
«Η “Ιστορία του Θεάτρου” έλειπε από την ελληνική αγορά, από τους εργάτες της σκηνής, τους θεατρολόγους και τον θεατρόφιλο αναγνώστη αλλά και τον φιλέρευνο θεατή. (…) Η απόλαυση της “Ιστορίας του Θεάτρου” είναι η κατανόηση της ανθρώπινης υπαρξιακής περιπέτειας» (Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κριτικός θεάτρου, Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Μπορείτε να το βρείτε στην Πολιτεία.

Στην ίδια σειρά: Β’ τόμος, Γ’ τόμος

Back To Top