skip to Main Content

Solo Teatro: Απολογισμός 2023

Το 2023 ήταν μια εξαιρετικά δημιουργική χρονιά για το θέατρο, που άφησε πίσω του, ελπίζουμε οριστικά πια, την οδυνηρή εποχή της πανδημίας. Για το Solo Teatro, ήταν μια υπέροχη χρονιά με  επιτυχημένες παραστάσεις που συνεχίστηκαν από το 2022 (κάποιες από αυτές μάλιστα θα συνεχιστούν και το 2024!) πολλές πρεμιέρες και νέες θεατρικές μεταφράσεις, επισκέψεις συγγραφέων και… με την εκπλήρωση ενός ονείρου ζωής για μένα: την έκδοση του βιβλίου με τα 100 έργα του 21ου αιώνα από την Ισπανία. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά:

Παραστάσεις που συνεχίστηκαν από το 2022

 1. Μια άλλη Θήβα, του Σέρχιο Μπλάνκο, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Η παράσταση συνεχίζεται και το 2024. (Το 2023 ταξίδεψε για 4 παραστάσεις και στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής)
 2. Πράγα, του Χαβιέρ δε Διός, στο ΚΘΒΕ. Σκηνοθεσία Θέμης Θεοχάρογλου. Η παράσταση συνεχίζεται και το 2024.
 3. Το σχολείο της ανυπακοής, του Πάκο Μπεθέρα στο Θέατρο Φούρνος. Σκηνοθεσία: Αποστόλης Ψαρρός
 4. Το χελιδόνι, του Γκιλιέμ Κλούα στο Θέατρο Μουσούρη. Σκηνοθεσία: Αντώνης Γαλέος.
 5. Πριν έρθει ο Γερμανός, της Μάρτα Μπαρσελό, στο Θέατρο του ΡΙΚ (Λευκωσία). Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος
 6. Αριζόνα, του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο, Θέατρο Σταθμός (και το 2023 στη Θεσσαλονίκη) Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης.

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ

ΑΘΗΝΑ

 1. Τα κατασκευασμένα συμφέροντα, του Χαθίντο Μπεναβέντε στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου).Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Η παράσταση συνεχίζεται και το 2024.
 2. Το διαβατήριο, του Γουσταύο Οτ, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Σκηνοθεσία: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου (Η παράσταση συνεχίζεται και το 2024)
 3. Το δωμάτιο του παιδιού, του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Μαρία Προϊστάκη και Γιώργος Χριστοδούλου
 4. Το μικρό πόνι, του Πάκο Μπεθέρα, στο Θέατρο Αλκμήνη. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σωτηρίου
 5. Ρίτα, της Μάρτα Μπουτσάκα, στο Θέατρο 104. Σκηνοθεσία: Αποστόλης Ψαρρός.

ΒΕΡΟΙΑ

 1. Μισά-μισά των Πεπ Άντον Γκόμεθ και Τζόρντι Σάντσεθ στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Σκηνοθεσία: Νικολέτα Φιλόσογλου

ΚΥΠΡΟΣ

 1. Μαμά, της Μάρτα Μπαρσελό, στο Θέατρο Δέντρο (Λευκωσία). Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης
 2. Συγγνώμη, της Μάρτα Μπουτσάκα, στο Θέατρο της ΕΘΑΛ στη Λεμεσό και στο Θέατρο Δέντρο στη Λευκωσία. Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης
 3. Η αρχή του Αρχιμήδη, του Ζουζέπ Μαρία Μιρό από την Ομάδα Garage στο Flea Theatre. Σκηνοθεσία: Μάριος Ζησίμου.

12ο ΙΒΗΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ

Παρουσιάστηκαν σε πανελλήνια πρώτη τα έργα:

 1. Μια θεραπεία ολικής αλέσεως των Μαρκ Ανζελέτ και Κριστίνα Κλεμέντε, σε σκηνοθετική επιμέλεια Ζωής Ξανθοπούλου
 2. Αν δεν σε είχα γνωρίσει του Σέρτζι Μπελμπέλ, σε σκηνοθετική επιμέλεια Αντώνη Γαλέου
 3. Χάμελιν του Χουάν Μαγιόργκα, σε σκηνοθετική επιμέλεια Σοφίας Καραγιάννη
 4. Φιτζρόι του Τζόρντι Γκαλθεράν, σε σκηνοθετική επιμέλεια Ελένης Γκασούκα

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Το τραγούδι της Αμέλια, βασισμένο στο έργο του Γκιλιέμ Κλούα «Το Χελιδόνι», σε σκηνοθεσία Ελένης Χατζή, που παρουσιάστηκε από το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ι. Π. Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το δάνειο, του Τζόρντι Γκαλθεράν από την ΕΘΟΑΝ (Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Αγίου Νικολάου) . Σκηνοθεσία: Φωτεινή Γωνιωτάκη.

ΣΑΜΟΣ

Φυλακισμένες, των Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Βερόνικα Φερνάντεθ από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές, των Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο, από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης

ΧΑΝΙΑ

Το μικρό πόνι, του Πάκο Μπεθέρα από την Ομάδα Ανάμεσα στο φως και τη σκιά στο Theatre 73100

ΝΕΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

 1. Τα κατασκευασμένα συμφέροντα, του Νομπελίστα Χαθίντο Μπεναβέντε.
 2. Αλερετούρ στον Κρόνο, της Μάρτα Μπαρσελό
 3. Οι προθέσεις, της Άινα ντε Κος
 4. Fake, του Ραφέλ Γκαγιέγο
 5. Παγόβουνο, της Γιολάντας Γκαρθία Σεράνο

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 1. 100 έργα του 21ου αιώνα από την Ισπανία, της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, από τις Εκδόσεις Ίων με τη στήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες.
 2. Τα κατασκευασμένα συμφέροντα, του Χαθίντο Μπεναβέντε, από τις Εκδόσεις Ίων
 3. Το δωμάτιο του παιδιού (στις δεκατρείς τη νύχτα) του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ από την ΚΑΠΑ Εκδοτική

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

To 2023 είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε (τις περισσότερες φορές με τη στήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες) τους συγγραφείς: Μαρκ Ανζελέτ, Αλφρέντο Σανθόλ (Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Δράματος της Μαδρίτης), Νατάσα Μοντφόρτ, Πάκο Μπεθέρα και Χαβιέρ δε Διός.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Παρασημοφόρηση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ από το ισπανικό κράτος με το παράσημο του Τάγματος της Αξίας του Πολίτη, με τον βαθμό του Σταυρού Επισήμου.

Η μετάφραση του έργου του Ζουζέπ Μαρία Μιρό με τίτλο Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος περιλαμβάνεται στις επιλογές του Eurodram 2023 για τις σημαντικότερες μεταφράσεις ευρωπαϊκών θεατρικών έργων στην ελληνική γλώσσα.

————–

Μαζί με τις τόσες χαρές όμως, το 2023 μας έφερε και μια μεγάλη λύπη: Το Solo Teatro αποχαιρέτησε με οδύνη τον αγαπημένο συγγραφέα Γκιγιέρμο Έρας που πέθανε τον Ιούλιο στο Μπουένος Άιρες. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο το βιβλίο με τα 100 έργα που τόσο είχε ονειρευτεί και του οποίου έχει γράψει τον πρόλογο.  Με πολλή αγάπη και απέραντη ευγνωμοσύνη θα τον θυμάμαι πάντα.

———-

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς και φέτος:

-Όλους τους συνεργάτες μου, όλους αυτούς που αγάπησαν και αγαπούν το ισπανόφωνο θέατρο και προσπαθούν μέσα σε τόσο αντίξοες από κάθε άποψη συνθήκες, κάποιες φορές μάλιστα αφιλοκερδώς, να αναδείξουν το έργο και να καταθέσουν σε αυτό ένα κομμάτι από την ψυχή τους. Νιώθω απέραντη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για όλους σας.

-Όλους τους αγαπημένους συγγραφείς που μου εμπιστεύτηκαν τα έργα τους και με τιμούν με τη φιλία τους.

-Το Ινστιτούτο Θερβάντες και ιδιαιτέρως τη Διευθύντρια κ. Πιλάρ Τένα και την υπεύθυνη πολιτιστικών δράσεων κ. Νάννα Παπανικολάου, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσαν να διοργανωθούν πολλές από τις δράσεις του Solo Teatro και να καλυφθούν τα έξοδα των συγγραφέων ώστε να παραστούν σε αυτές. Πολύτιμη ήταν η στήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες και στην έκδοση του βιβλίου με τα 100 έργα του 21ου αιώνα από την Ισπανία.

-Την υπεύθυνη Πολιτιστικών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κ. Γλυκερία Μανιώτη για την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου της ΕΑΕ για την παρουσίαση του 12ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων.

-Τους εκδότες μου Μαρία Παρίκου (Εκδοτικός Όμιλος Ίων) και Θοδωρή Κουλεδάκη (ΚΑΠΑ Εκδοτική) για τις καλαίσθητες και προσεγμένες εκδόσεις αλλά και για την άψογη συνεργασία.

-Και βεβαίως, τους θεατές όλων των παραστάσεών μας, που μας έδωσαν την αγάπη τους για άλλη μια χρονιά, και μας συγκίνησαν τόσες φορές με τα καλά τους λόγια.

Εύχομαι να έχετε όλοι μια όμορφη και δημιουργική νέα χρονιά με υγεία, με πολύ και καλό θέατρο (στη σκηνή) και πολλή αλήθεια (στη ζωή)!

Back To Top