skip to Main Content

Γιώργος Σουλεϊμάν: «Το Μαμά® αποκωδικοποιεί τον ρόλο της οικογένειας σήμερα»

Συνέντευξη στο artic.gr και τη Μαριάννα Μωυσίδου

Ο Γιώργος Σουλεϊμάν, μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Ουρανίας» του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, αναμφισβήτητα κέρδισε την εκτίμηση και την αγάπη του θεατρικού κοινού. Τον περασμένο Μάιο, κέρδισε ένα ακόμα στοίχημα σκηνοθετώντας την Ελένη Καστάνη και την Ευγενία Σαμαρά, στο βραβευμένο έργο της Marta Barcelo, Μαμά®, σε ρόλους μαμάς-κόρης που συζητήθηκαν. Η παράσταση που στο θέατρο «Θησείον» έγινε sold out μέσα σε 2 ημέρες, θα συνεχιστεί στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Το έργο αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα της σύγχρονης σκηνής του ισπανικού θεάτρου και μιλάει για την πανανθρώπινη σχέση μεταξύ μάνας και παιδιού. Με μια πλοκή σχεδόν κινηματογραφική, το βραβευμένο έργο της Marta Barcelo μας θέτει αντιμέτωπους με ποικίλα ερωτήματα, αναζητώντας την ουσία στις σχέσεις μητέρας και παιδιού, πέρα από κοινωνικά στερεότυπα, και αναζητά το μυστικό της «ευτυχίας στο σπίτι», που μπορεί απλά να κρύβεται σε μια συνταγή για κανελόνια.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Σουλεϊμάν, που σε λίγο καιρό θα συναντήσουμε επί σκηνής σε ρόλο ηθοποιού στην παράσταση της Σμαράγδας Καρύδη Του Κουτρούλη ο Γάμος, μιλά στο Artic.gr για την επιλογή του έργου της Barcelo, για το μυστικό της «ευτυχίας στο σπίτι», αλλά και τις ελπίδες του για το μέλλον σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Μαριάννα: – Γιατί επιλέξατε φέτος να ανεβάσετε το έργο «Μαμά®» της Marta Barcelo; Τί ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο έργο;

Γιώργος Σουλεϊμάν: – Είναι ένα σύγχρονο έργο που αποκωδικοποιεί τον ρόλο της οικογένειας σήμερα. Επίσης ενεργοποίησε άμεσα το συναίσθημα μου!

Μαριάννα: – Ποια είναι η σκηνοθετική προσέγγιση που επιλέξατε να ακολουθήσετε στο έργο «Μαμά®»;

Γιώργος Σουλεϊμάν: – Η αλήθεια των δυο ηρωίδων! Αρχικά ασχολήθηκα με τις ερμηνείες της Ελένης και της Ευγενίας! Δουλέψαμε τους χαρακτήρες, ώστε να μπορέσουμε να τους καταλάβουμε! Έπειτα, καθώς το έργο είναι κινηματογραφικά δομημένο, προσπάθησα με τις συνεργάτιδές μου Ηλένια Δουλαδίρη (σκηνικά- κοστούμια), αλλά και με την Ζωή Μολυβδά- Φαμέλη (φώτα), να δώσουμε με τα μέσα που είχαμε αυτό το ύφος!

Μαριάννα: – Πώς ήταν η συνεργασία σας με τις πρωταγωνίστριες της παράστασης, Ελένη Καστάνη και Ευγενία Σαμαρά;

Γιώργος Σουλεϊμάν: – Ήταν μια μεγάλη διαδρομή που κάναμε μετά κορίτσια. Από τη μία μεριά η Ελένη, με όλα αυτά τα χρόνια εμπειρίας στο χώρο του θεάτρου κι από την άλλη η Ευγενία, μια νέα ηθοποιός, με τόση όρεξη για δουλειά, ήταν νομίζω ο ιδανικότερος συνδυασμός! Πάντως δουλέψαμε αρκετά σκληρά, για την ένωση αυτών των δύο κόσμων!

Μαριάννα: – Ένα από τα πολλά ερωτήματα που θέτει το έργο «Μαμά®» είναι και το εξής: «Τί θα γινόταν, αν μπορούσαμε να διαλέγουμε τους γονείς και τα παιδιά μας;». Τί θα απαντούσατε εσείς;

Γιώργος Σουλεϊμάν: – Μπορούμε να κοιτάξουμε γύρω μας και να δούμε ότι στις μέρες μας αυτό γίνεται! Υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο. Από επιλογή κι όχι από τύχη. Το συμπέρασμα που έβγαλα μέσα από τη διαδικασία των προβών είναι, ότι είτε μας τύχει μια οικογένεια, είτε την επιλέξουμε, όλοι οι άνθρωποι αναζητούμε την ασφάλεια και την προστασία μέσα σ’ αυτήν.

Για να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη πατήστε ΕΔΩ

Back To Top