skip to Main Content

Κριτική της Ζωής Τόλη στο enetpress.gr για το «Μαμά», της Marta Barceló στο Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου»

Η παράσταση «Μαμά»(Tocar Mare) της βραβευμένης Ισπανίδας, ηθοποιού, σκηνοθέτιδος και συγγραφέως, Marta Barcelo, ανέβηκε στο νέο θέατρο Βασιλάκου, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν. Με πρωταγωνίστριες την Ελένη Καστάνη και την Ευγενία Σαμαρά, κερδίζει την εκτίμηση του κοινού, με την αλήθεια και την ποιότητά του, για δεύτερη σεζόν.

Μία παράσταση ανθρώπινη, με βασικό αίτημα την αγάπη, μεταποιείται σε αιχμηρή διακήρυξη της ελεύθερης αυτοδιάθεσης, κάτι που παραπέμπει σε θεατρική πράξη με πολιτική διάσταση.
Πρόκειται για επαναστατικό κείμενο που κινείται έξω από στερεότυπα και παραδοσιακές δομές που αφορούν στη μέχρι τώρα θεσμικά γνώριμη οικογένεια.

Η ισχυροποίηση της ανθρώπινης επαφής και η ανταποδοτικότητα ευγενών συναισθημάτων στις ανθρώπινες σχέσεις, ως επιλογή, πέρα σπό δεσμούς αίματος, προβάλλεται ως ιδέα ανακατάταξης των συστημικών ρόλων.

Καλλιέργεια εκτίμησης, σεβασμού και εμπιστοσύνης δεν θεωρούνται απαρασάλευτα δεδομένα, αντιθέτως κερδίζονται με τόλμη και ρίσκο, έξω από καθησυχαστικά πρότυπα ζωής. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι ηρωίδες διεκδικούν θαρρετά τη σύσταση μιας ιδιόμορφης οικογενειακής εστίας, παρά τα εμπόδια.

Η αναπόδραστη σύγκρουσή τους, στέκεται απειλητικά και δυσκολεύει την μεταξύ τους επικοινωνία, αλλά η τελική έκβαση μόνο θετικά αποτελέσματα έχει να προσφέρει. Η ανορθόδοξη συμφωνία που συνάπτουν ανάμεσά τους, αυθορμήτως, «εν τη ρύμη» της σκηνικής διαδρομής, αυτοαναιρείται. Έτσι κτίζεται αρμονικά η συνύπαρξη μάνας και κόρης, με βάση την ενσυναίσθηση, παρά τις διαφορές στην ηλικία, στα βιώματα και στη στάση ζωής.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική ΕΔΩ

Back To Top