skip to Main Content

Το «Αίμα» του Σέρτζι Μπελμπέλ στο Altera Pars

Το «Αίμα», ένα βαθιά πολιτικό κείμενο του βραβευμένου Καταλανού Σέρτζι Μπελμπέλ, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Altera Pars.

Μια δραματουργία σκληρή ως προς τη δύναμη της ατμόσφαιράς της και ταυτόχρονα καθηλωτική με τον τρόπο που εισβάλει στο μυαλό μας.

«Για Το Αίμα»: Μια ανώνυμη ομάδα, πιθανά τρομοκρατική, απαγάγει τη σύζυγο ενός υπουργού της κυβέρνησης και ζητά λύτρα μέσα σε σαράντα ώρες. Αυτό είναι το γεγονός. Με αφορμή την πραγματική ιστορία, την απαγωγή και δολοφονία του Μιχέλ Άνχελ Μπλάνκο, ενός νεαρού βουλευτή του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος το 1997 από την ETA, ο Σέρτζι Μπελμπέλ γράφει «Το Αίμα». Μια «απλή» φαινομενικά ως προς τη δομή της ιστορία, ανακινεί έντονα, πολλαπλά ζητήματα γύρω από τη βία και την εξουσία με τους απειράριθμους επινοητικούς τρόπους που ασκείται για να καταλήξει ως ηχηρό σχόλιο των διαστάσεων και της σημασίας της συλλογικής και της ατομικής ευθύνης των πολιτών, απέναντι στο σύνολο και στον εαυτό τους.

Μα τέλος πάντων, ποιος είναι, πού βρίσκεται, τι είναι αυτό το «εμείς»; Τι πρόσωπο έχει; Πώς αναπνέει; Πώς μιλάει; Πώς κινείται; Τι σκέφτεται; Τι χρώμα έχει το αίμα του; Εμένα αυτή η λέξη μου φαίνεται τελικά παράξενη. Τρομερή. Από αλλού. Από άλλη εποχή.

Για τον Σέρτζι Μπελμπελ: Θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής, γεννημένος στη Βαρκελώνη. Με σπουδές φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της γενέτειρας του, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το θέατρο ως φοιτητής ακόμη, με την ενθάρρυνση του καθηγητή και θεατρικού συγγραφέα Χοσέ Σάντσις Σινεστέρα (Jose Sanchis Sinistera). Παράλληλα με τη συγγραφή, ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία αλλά και τη μετάφραση.

Είναι καθηγητής Δραματουργίας στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης από το 1988 και από το 2006 μέχρι το 2012 καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας. Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι θεατρικά κείμενα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες κι έχουν παρασταθεί με επιτυχία σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Καταλονίας, το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας, το Βραβείο Μολιέρου 1999, το Βραβείο ΜΑΧ για τις Σκηνικές Τέχνες του 2002 κ.ά.

Συντελεστές: Κείμενο: Σέρτζι Μπελμπέλ. Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος. Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας. Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα. Φωτισμοί: Ρίζος Τσιγάρης. Μουσικές Επιλογές: Πέτρος Νάκος – Αγγελική Κοντού. Σύνθεση Ήχων-Πρωτότυπη Μουσική : Γιάννης Ανδρουλακάκης. Επιμέλεια κίνησης ηθοποιών: Έφη Δήμου. Βοηθός σκηνοθέτη: Χρύσα Πασιαλούδη.
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μίνα Χειμώνα, Πέτρος Νάκος, Αγγελική Κοντού, Ειρήνη Τσιριγώτη, Ανθή Σαββάκη, Παύλος Εμμανουηλίδης

Ιnfo:  Altera Pars: Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 123. Τηλέφωνο – κρατήσεις: 21 0. 341 0011. Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 20.00, Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Προπώληση: Mέσω Viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου.

Back To Top