skip to Main Content

Κάρλες Μπάτλιε: Ο πειρασμός ή μας υποδουλώνει ή μας απελευθερώνει

Συνέντευξη στην Εύη Φιαμέγκου και το tvxs.gr

O πειρασμός μας φέρνει αντιμέτωπους με το σκοτάδι και όλα αυτά που είναι διαχρονικά… Με αυτή την έννοια, ο πειρασμός ή μας υποδουλώνει ή μας απελευθερώνει… υποστηρίζει ο συγγραφέας του έργου «Πειρασμός» που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 3 Φεβρουαρίου στο Screw Theater.

Ο Κάρλες Μπάτλιε γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1963 και είναι θεατρικός συγγραφέας και κριτικός θεάτρου. Διδάσκει θέατρο στη Βαρκελώνη, στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο και στο Ινστιτούτο Θεάτρου και διευθύνει το θεατρικό περιοδικό Pausa. Από το 2004 ως το 2009 διετέλεσε διευθυντής του Εργαστηρίου της Σάλα Μπέκετ, του σημαντικότερου κέντρου δραματουργικής γραφής της Ισπανίας. Στη θεματολογία του κυριαρχούν τα ζητήματα της ταυτότητας, του ξένου, της ένταξής του στη χώρα υποδοχής, αλλά και της συμπεριφοράς της χώρας υποδοχής απέναντί του, της πολιτισμικής σύγκρουσης, της μνήμης, του πολέμου και του χάσματος των γενεών.

  • Έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν τη χώρα μας;

Ήρθα πριν από μερικά χρόνια (το 2012) με αφορμή την έκδοση και παρουσίαση με τη μορφή θεατρικού αναλογίου του έργου μου Βαρκελώνη, όπως νοσταλγία (Oblidar Barcelona). Το περασμένο καλοκαίρι ταξίδεψα στην Ιθάκη με την οικογένεια μου, γιατί πάντα είχα την περιέργεια να δω τα μέρη που γεννήθηκε ο μύθος του Οδυσσέα. Πέρασα και μερικές μέρες στην Αθήνα. Θα μου άρεσε πολύ να ταξιδέψω στην υπόλοιπη χώρα, είναι ένα ταξίδι που έχω σε εκκρεμότητα…

  • Ισπανός ή Καταλανός; Τι δηλώνετε; Και ποια είναι η διαφορά;

Πολλές φορές αυτό το πρόβλημα το προσεγγίζουν ως θέμα ιστορικής προοπτικής ή νομικού ορισμού. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, κάποιος έχει δίκιο και κάποιος άλλος δεν έχει. Το πραγματικό ερώτημα, ωστόσο, δεν είναι αυτό. Πρέπει να κατανοήσουμε πώς παράγουμε και διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα σχετικά με το πού ανήκουμε. Προσωπικά, πάντα αγαπούσα τον πολιτισμό, τη γεωγραφία και την ιστορία της Ισπανίας· πρέπει, όμως, να παραδεχθώ ότι αγαπώ αναλόγως και της Γαλλίας. Δεν έχει καμιά σχέση με την ταυτότητα. Τα αυθεντικά συναισθήματα που διαμορφώνουν το πού ανήκει κάποιος όμως, αυτά που συνδέονται στενά με την παιδική ηλικία και με τα στάδια διαμόρφωσης του χαρακτήρα, για μένα σχετίζονται με τη γλώσσα, τα τραγούδια, τις παραδόσεις, τον τρόπο ζωής και το τοπίο της Καταλονίας.

  • Απο τον πρόσφατο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία είσαστε ευχαριστημένος; 

Μετά από δέκα χρόνια απόλυτης αντιπαράθεσης, βλέπω αυτή την κυβέρνηση – τη δυνατότητα να μιλάω γι’ αυτή την κυβέρνηση – σαν μια ευκαιρία. Πρέπει να μην την καταστρέψουμε, όλοι μας, για να μην αφήσουμε τη χώρα στα χέρια του φασισμού, του PP, των Ciutadanos και του Vox.

  • Χρειαζόμαστε πιστεύετε τους πειρασμούς μας για να αντέξουμε την αγριότητα;

Ο πειρασμός είναι μια φοβερή παρόρμηση, ταυτόχρονα όμως είναι ζωογόνος. Μπορεί να γίνει εμμονή και να μας βασανίζει, συγχρόνως, όμως, μας βγάζει από τις ευκολίες μας. Ο πειρασμός μας φέρνει αντιμέτωπους με το σκοτάδι και όλα αυτά που είναι διαχρονικά… Με αυτή την έννοια, ο πειρασμός ή μας υποδουλώνει ή μας απελευθερώνει. Σε γενικές γραμμές, δεν νομίζω ότι ο πειρασμός χρησιμεύει για να νικήσουμε τη σκληρότητα που φωλιάζει μέσα μας. Ωστόσο, στο έργο μου, ο πειρασμός για τη διαφορά – που είναι από εκείνο το είδος των πειρασμών που μας κάνουν να βγούμε από την πεπατημένη και μας απελευθερώνουν – επιτρέπει, σε μια πρώτη φάση, να ξεπεράσει ο ήρωας του έργου την αδράνεια που τον οδηγεί στη σκληρότητα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Back To Top