skip to Main Content

Συνέντευξη του Γιώργου Σουλεϊμάν: Το «Μαμά®️» για μένα είναι ένας οδηγός για το πώς να φτιάχνεις ανθρώπινες σχέσεις

Συνέντευξη στο culturenow.gr

Ο Γιώργος Σουλεϊμάν σκηνοθετεί το βραβευμένο έργο της Marta Barcelo «Μαμά®» και μας μιλά για τους λόγους που το διάλεξε και τις δυσκολίες που είχε το ταξίδι της προετοιμασίας για την παράσταση!

Το συμβόλαιο! Βάλε το συμβόλαιο στο τραπέζι! Ένα στυλό για τον καθένα! Όχι μολύβι! Στυλό, για να μην σβήνει εύκολα! Ν’ ακούσω τους όρους σου! Θ’ ακούσεις και εσύ τους δικούς μου! Πιστεύω ότι μπορούμε να φτιάξουμε την ιδανική σχέση! Την τέλεια σχέση! Μόνο να τηρούμε τους όρους! Προσοχή! Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τους όρους ούτε στο κόμμα!

Μα πως μπορεί να χτιστεί μια ανθρώπινη σχέση και ειδικά μιας μητέρας με την κόρη της πάνω σ’ ένα Α4;

Ναι αν δεν ξέρεις να συνδέεσαι με τους ανθρώπους ίσως είναι μια λύση. Στην αρχή. Μετά ξεφεύγεις. Η αγάπη και η ασφάλεια δεν μπορούν να μετρηθούν. «Αγάπησε με 3 κιλά. Όχι παραπάνω δεν το αντέχω! Αλλά ούτε γραμμάριο λιγότερο.» Δεν στέκει!

Η «Μαμά» της Marta Barcelo με συγκίνησε ένα απόγευμα που την διάβασα μέσα σε μία ώρα. Σίγουρα γιατί όλοι έχουμε μια μαμά και τις αναφορές της, αλλά και γιατί μου φανέρωσε την αναπηρία που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι να συνδεθούμε σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης. Είτε αυτό έχει να κάνει μ’ έναν ερωτικό σύντροφο, είτε με μια συνεργασία στην δουλειά, είτε ακόμα και με τις οικογενειακές μας σχέσεις, που ήταν και η αφορμή για να γράψει η συγγραφέας μας.

Κάπως έτσι ήταν και το ταξίδι μας σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας της παράστασης. Είχε πολλές δυσκολίες. Να γνωριστούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον. Να διαπραγματευτούμε τους όρους μας. Ο καθένας είχε και τα δικά του βιώματα αλλά και ανάγκες. Η Ελένη Καστάνη με την δική της ιστορία στο θέατρο, να επαναδιαπραγματευτεί τον εαυτό της. Η Ευγενία Σαμαρά την ανάγκη της να σταθεί αλλιώς πάνω στην σκηνή! Κι εγώ να πιστέψω παραπάνω ότι μπορώ να εκφράσω λίγο πιο οργανωμένα το χάος μέσα μου.

Υπήρχαν πολλά «γκαπ», λακούβες και σταματήματα στην πορεία… Περπατούσα αρκετές ώρες και ξενυχτούσα ψάχνοντας να βρω τις λύσεις για να προχωρήσουμε. Η λύση ήταν στο κείμενο! Είχαμε το «manual» στα χέρια μας και δεν το βλέπαμε. Το «μαμά» για μένα είναι ένας οδηγός για το πως να φτιάχνεις ανθρώπινες σχέσεις. Να πετάς τα περιττά και να κρατάς την ουσία.

Όπου περιττά είναι όλα τα στερεότυπα που κατοικούν μέσα μας και μας εμποδίζουν να συσχετίσουμε ουσιαστικά με τους ανθρώπους και όπου ουσία είναι η κατανόηση η αποδοχή και η ασφάλεια. Συστατικά μιας αληθινής σχέσης.

Νιώθω ευγνώμων για αυτή την συνάντηση.

Συναντηθήκαμε με Αλφαβητική σειρά :
Ηλένια Δουλαδίρη, Θέμης Καραμουρατίδης, Ελένη Καστάνη, Μάρτα Μπαρτσελό, Ευγενία Σαμαρά, Σπύρος Σιακαντάρης, Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη, Μαρία Χατζηεμμανουήλ!

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Σουλεϊμάν γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος της σχολής Ανώτερης Δραματικής Τέχνης του Ανδρέα Βουτσινά (2011). Από τότε εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής .Ως σκηνοθέτης έχει συνεργαστεί με συγγραφείς όπως, Γεράσιμος Ευαγγελάτος (Ουρανία), Άκης Δήμου (Σάντρα στο φως), Μάρτα Μπαρτσελό (Μαμά ®️). Ως ηθοποιός με σκηνοθέτες όπως Σμαράγδα Καρύδη (Του Κουτρούλη ο γάμος του Αλέξανδρου Ραγκαβή), Φωκάς Ευαγγελινός (Μάνα θα πάω στο Hollywood της Δήμητρας Παπαδοπούλου) Αναστασία Κουμίδου (Baby του Christopher Durang), Ελένη Δημοπούλου (Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του William Shakespeare, Ζωές για φάγωμα του Σάκη Σερέφα), Σοφία Καρακάτζα (Μνήμη του Δημήτρη Δημητριάδη), Κορίνα Βασιλειάδου (Φιλονικία του Μαριβώ), Μιχάλης Πανάδης (Σταγόνες πάνω στην καυτή πέτρα του R.W.Fassbinder) κ.α

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Back To Top