skip to Main Content

Ολα είναι «Μισά Μισά»: Οι ανάσες, οι σιωπές, οι χειρονομίες και η… περιουσία

Ο Θανάσης Δήμου πρωταγωνιστεί με τον Θάνο Τοκάκη στο έργο των Καταλανών Τζόρντι Σάντσεθ και Πεπ Άντον Γκόμεθ «Μισά-μισά» στο θέατρο Μικρό Γκλόρια.

«Mια πολύ καλογραμμένη μαύρη κωμωδία- φάρσα. ‘Ενα πολύ δύσκολο είδος που πολλοί το θεωρούν υποδεέστερο, αλλά εγώ το αγαπώ και το σέβομαι. Δύο ετεροθαλή  αδέρφια στην εποχή της κρίσης περνούν μια βραδιά αλληλοσπαρασσόμενα πάνω από την ετοιμοθάνατη εδώ και 15 χρόνια μάνα τους. Όλα βγαίνουν στη φόρα, αλλά μέσα από τους κώδικες της πιο τρελής κωμωδίας» αναφέρει στο www.tospirto.net o Θανάσης Δήμου και συνεχίζει εξηγώντας τι σημαίνει ο τίτλος του έργου «Μισά- Μισά»: «Είναι ένα έργο που βασίζεται στην παλιά συνταγή του ντουέτου. ‘Ολα είναι μισά μισά, οι ανάσες, οι σιωπές, οι χειρονομίες. Και βέβαια η περιουσία της μαμάς, η διεκδίκηση της αγάπης της,  το μερίδιο από το μίσος εναντίον της».

«Οι πρωταγωνιστές είναι ένα αταίριαστο, αλλά συμπληρωματικό δίδυμο που τελικά η μάσκα του ενός διαχέεται στη μάσκα του άλλου. Ο ένας ο Χουάν παντρεμένος με μια δεσποτική γυναίκα, πατέρας, άνθρωπος της αγοράς και της πιάτσας, και ο άλλος δασκαλάκος, καταπιεσμένος που έζησε όλη του τη ζωή στο ίδιο σπίτι με τη μάνα του» αναφέρει ο Θ. Δήμου.

Κοινά σημεία ανάμεσα στους Ισπανούς και τους Ελληνες; «Είναι ένα έργο που μιλάει για την ακόρεστη πείνα των ανθρώπων και την πραγματική και την αταβιστική. Αλλά μη φοβάστε. ‘Ολα αυτά κάτω  από το το μαγικό ραβδάκι της ταπεινής κωμωδίας. Οι κοινωνικές συνθήκες της απόγνωσης λόγω της κρίσης και οι νοσηρές ενδοοικογενειακές σχέσεις που είναι το φόντο της κωμωδίας δεν νομίζω να είναι διαφορετικές για τους Έλληνες και τους Ισπανούς».

Τελικά η οικογένεια είναι το καταφύγιό μας; «Πολλές φορές ναι, άλλες είναι η οικεία κόλαση. Πάντως στις μέρες μας δοκιμάζεται. Σε μια εποχή που όλοι οι παραδοσιακοί θεσμοί κλονίζονται, η κοινωνία μεταβάλλεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που λαχανιάζουμε για να την παρακολουθήσουμε, το καράβι της Ιστορίας πάει προς άγνωστα νερά, ίσως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει οικογένεια».

Αγαπημένη ατάκα του από το έργο; «Λέει ο Κάρλος στον Χουάν στο τέλος του έργου “Τελικά εγώ είχα τη μαμά, εσύ είχες τη γυναίκα σου και δεν ξέρω ποιο ήταν χειρότερο”».

Τι είναι αυτό που σας γεμίζει αισιοδοξία σήμερα; «Η χιουμοριστική ατάκα που πετάει ένας άγνωστος και ελαφραίνει ένα αφόρητο πρωινό μέσα στο μετρό. Μια κίνηση ευγένειας ή αξιοπρέπειας ενός ανθρώπου όταν γύρω ξεχειλίζει η χυδαιότητα, ο θόρυβος και ο εκνευρισμός των κουρασμένων ανθρώπων».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας. Σκηνικά/κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα και Γεωργία Μπούρα. Κίνηση: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου. Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος. Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάγδα Καυκούλα. Ερμηνεύουν: Θανάσης Δήμου, Θάνος Τοκάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παραστάσεις: Έως 21 Απριλίου 2019. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη,Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00. Διάρκεια: 90 λεπτά. Χώρος: Θέατρο Γκλόρια Μικρό. Διεύθυνση: Ιπποκράτους 7, Αθήνα. Εισιτήριο: Κανονικό 13 ευρώ, Μειωμένο 10 ευρώ, Aτέλεια 5 ευρώ. Προσφορά προπώλησης 10 ευρώ έως 22 ΦεβρουαρίουΤηλέφωνο ταμείου: 2103642334 | Καθημερινά 10:30-13:00 & 17:30-21:30

Back To Top