skip to Main Content

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης και το … «Μυγοφαές»

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου για το theatermag.gr

Πρόκειται για ένα πανέξυπνο και ιδιοφυές θεατρικό έργο το οποίο ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης, μέλος των Abovo που υπογράφουν τη σκηνοθεσία, μιλάει για το βραβευμένο έργο του Ζουάν Γιάγκο, το ρόλο του και τη μαγική συνταγή που θα φτιάξει τη θρεπτική παιδική τροφή: το «Μυγοφαές».

«Δεδομένου ότι ως ομάδα Abovo έχουμε ένα παρελθόν κωμωδιών λίγο πιο ακραίο και με περισσότερη αναλογία γέλιου ανά χρονική στιγμή, δεν θα μπορούσα να εντάξω αυτή την παράσταση σε κάτι τέτοιο» εξηγεί ο Γιάννης Σαρακατσάνης. «Είναι μια ιστορία κανονική με αρχή, μέση, τέλος με σασπένς, με αλλαγές, με υπόθεση, με ενδιαφέρον η οποία είναι, φυσικά, πολύ αστεία, έχει χιούμορ, αλλά δεν θα τη χαρακτήριζα αμιγώς κωμωδία. Είναι τέσσερις τριανταπεντάρηδες συνάδελφοι, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, που δουλεύουν σε μια εταιρεία παιδικών τροφών» συνεχίζει ο ηθοποιός. «Στο πλαίσιο κάποιων περικοπών που κάνει η εταιρεία, κυκλοφορεί ένα e-mail που λέει για δραστική μείωση προσωπικού και αυτοί αποφασίζουν να αντιδράσουν. Ξεκινάει η παράσταση και εξετάζουν τις επιλογές τους: να κάνουν ένα μανιφέστο, να στείλουν μια επιστολή στη διοίκηση, στην πολυεθνική που έχει εξαγοράσει την εταιρεία ή να κάνουν κάτι δικό τους. Μέσα από τη συζήτηση προκύπτει η ιδέα ότι υπάρχει μια συνταγή, που είχαν συζητήσει παλαιότερα, για παιδική τροφή η οποία θα προέρχεται από προνύμφες μύγας. Αυτό, στην παράσταση, ακούγεται σαν κάτι πολύ αστείο. Ο συγκεκριμένος ρόλος που προτείνει την ιδέα, συνεχίζει να επιχειρηματολογεί υπέρ των εντόμων και μέσα σ’ ένα πεντάλεπτο μας έχει πείσει, πραγματικά όμως και διαβάζοντας το έργο και την ώρα της παράστασης, ότι αυτό το πράγμα όχι απλώς γίνεται, αλλά είναι και ένα μαγικό προϊόν. Τα έντομα έχουν τρομερή αναλογία πρωτεϊνών σε σχέση με το μοσχάρι, η παραγωγή τους είναι πολύ πιο οικολογική και φτηνή και μάλιστα, επειδή οι μύγες τρέφονται με απόβλητα, στην πραγματικότητα η καλλιέργεια μυγών, μειώνει τα απόβλητα. Είναι η μοναδική παραγωγή τροφής που καταστρέφει περισσότερα απόβλητα από όσα δημιουργεί. Οπότε σ’ ένα πλαίσιο οικολογικού προβληματισμού, ξαφνικά ακούμε για ένα προϊόν το οποίο είναι το μαγικό προϊόν που σίγουρα θα πετύχει. Και ακολουθούμε λοιπόν την πορεία αυτής της εταιρείας που δημιουργείται, στην επιτυχία της, στην εκτόξευσή της και στη συνέχειά της, στις δυσκολίες που προκύπτουν και σε ένα πολύ έξυπνο τέλος, που δεν θα αποκαλύψω».

https://www.theatermag.gr/2019/02/09/o-giannis-sarakatsanis-kai-to-mygofaes/?fbclid=IwAR1akEgheUXifGqV-5vJfwstG0ppf_za-IP9DVgotsK550FvDoHFHIWvhv4

Back To Top