skip to Main Content

του Εουχένιο Αμάγια

2007, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Μια σύμβουλος πολεοδομίας σε μια επαρχιακή πρωτεύουσα αρνείται να βγει από τη λίστα των υποψηφίων,παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται.  Μια νύχτα, στο υπόγειο ενός δημόσιου μεγάρου στο οποίο λαμβάνει χώρα μια θεσμική εκδήλωση, υφίσταται πιέσεις, εκβιασμούς και παρενοχλήσεις με σκοπό να αποσύρει χωρίς φασαρίες την υποψηφιότητά της. Εκείνη αρνείται.  Είναι πολλά τα λεφτά που διακυβεύονται, πολλές οι δουλειές που πρέπει να τελειώσει. Σε πραγματικό χρόνο, γινόμαστε μάρτυρες της ασφυκτικής μονομαχίας ανάμεσα στο επιτελείο του κόμματος και την υποψήφια που παραμένει ανυποχώρητη.

Απόσπασμα του έργου

ΜΑΤΊΑΣ: Μας ζήτησαν να σε βγάλουμε από τις λίστες.

ΚΑΡΜΕΝ: Τι;

ΜΑΤΊΑΣ: Ναι. Εσένα κι άλλους δύο. Είσαι εκτός λίστας.

ΚΑΡΜΕΝ: Με δουλεύεις;

ΜΑΤΊΑΣ: Εγώ δεν κάνω πλάκες, το ξέρεις, και μάλιστα μου το έχεις χτυπήσει κάνα-δυο φορές, ότι δεν έχω αίσθηση του χιούμορ.

ΚΑΡΜΕΝ: Κι έβαλαν εσένα να με βολιδοσκοπήσεις για να δουν πώς θα αντιδράσω;

ΜΑΤΊΑΣ: Όπως φαίνεται, κάποιος έκανε καταγγελία στον εισαγγελέα με χαρτιά και στοιχεία και άρχισαν να ψάχνουν.

ΚΑΡΜΕΝ: Κάποιος; Ποιος;

ΜΑΤΊΑΣ: Δεν το ξέρουμε. Φαντάζεσαι ποιος θα μπορούσε να είναι;

ΚΑΡΜΕΝ: Και γι’ αυτό δεν μπαίνω στις λίστες;  Επειδή με κάρφωσε ένας ανώνυμος μαλάκας;

ΜΑΤΊΑΣ: Το όνομά σου βρίσκεται στον φάκελο για την υπόθεση Golden Gate. Δεν είναι πια απλώς ένα όπλο της αντιπολίτευσης για να μας κάνει ζημιά. Η εντολή είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες.

 Η ΚΑΡΜΕΝ κατευθύνεται και πάλι προς την έξοδο.

ΜΑΤΊΑΣ: Πού πας;

ΚΑΡΜΕΝ: Να μιλήσω με τον δήμαρχο.

ΜΑΤΊΑΣ: Μη διανοηθείς. Η ασφάλεια έχει εντολή να μη σε αφήσει να τον πλησιάσεις…

ΚΑΡΜΕΝ: Και ποιος την έδωσε αυτή την εντολή; Δεν έχουν τα αρχίδια… (κατευθύνεται και πάλι προς την έξοδο)

ΜΑΤΊΑΣ: Πολύ βιάζεσαι. Έχουν συζητηθεί τα πάντα περισσότερο απ’ όσο πιστεύεις. Η περιφερειακή εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε απόψε μυστικά, για να συζητήσει αποκλειστικά αυτό το θέμα.

ΚΑΡΜΕΝ: Είναι όλοι τους επάνω, ας μου το πουν δημοσίως λοιπόν.

ΜΑΤΊΑΣ: Σου το λέω εγώ τώρα, ιδιωτικώς. Αν έχεις ερωτήσεις, τις κάνεις σε μένα. Θα σκάσει τίποτα χοντρό από στιγμή σε στιγμή και πρέπει να σε αποσύρουμε από την κυκλοφορία… διακριτικά. To Golden Gate είναι μια βόμβα μεγατόνων κι εσύ κάθεσαι πάνω της.

ΚΑΡΜΕΝ: Μαλακίες! Το Golden Gate έγινε όπως όλα τα άλλα, δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Εγώ πήρα το μερίδιό μου, το κόμμα πήρε το δικό του και ο προμηθευτής έχει όλα τα χαρτιά του εντάξει. Μια μεταβίβαση εκμετάλλευσης, όπως ένα σωρό άλλες.

ΜΑΤΊΑΣ: Εμένα δεν μου τα είπαν έτσι..

ΚΑΡΜΕΝ: Και πώς σου τα είπαν;

ΜΑΤΊΑΣ: Κάποιος έκανε μαλακία. Βρέθηκε μια νομική αναφορά με αλλοιωμένα τα στοιχεία. Αυτό είναι παράβαση καθήκοντος, δωροδοκία και πλαστογράφηση δημοσίου εγγράφου, όλα μαζί, πακέτο, είναι πολύ χοντρό, Κάρμεν! Εσύ έφερες την υπόθεση στην ολομέλεια, εσύ είσαι αυτή που φαίνεται.

ΚΑΡΜΕΝ: Τι περιμένετε να σας πω, γαμώ την πουτάνα μου; Ματίας, αγάπη μου, πες στον Νικολάς ότι θα φάω όλα τα σκατά που μου πετάτε, θα το βουλώσω και θα βγω μόνη μου από τις λίστες, σαν υπάκουος στρατιώτης, τι λέω “στρατιώτης”, σαν αποδιοπομπαίος τράγος, χαρούμενη  που θα πιω το κώνειο ως την τελευταία σταγόνα, ευτυχισμένη που υπηρετώ τον αφέντη μου παρ’ όλες τις συνέπειες, που είμαι η κακιά μάγισσα του παραμυθιού, το λαμόγιο, η βρωμιάρα, η διεφθαρμένη, αυτή που πρόδωσε την εμπιστοσύνη του αρχηγού της και των συντρόφων του κόμματος, που της ήταν τυφλά αφοσιωμένοι, όλοι, οι άσπιλοι και αμόλυντοι, που τους ξεγέλασε με τα κόλπα της μια ασυνείδητη, ένα αρπακτικό, που ήθελε μόνο να κλέψει, να καταστρέψει το κόμμα, να ξεφτιλίσει τη δικαιοσύνη και να γαμήσει τους πολίτες, αυτό θέλετε να ακούσετε; Δεν με ξέρετε καλά.

MATIAΣ: Έχεις μεγάλη φαντασία. Κανείς δεν είπε ότι θα πιεις το κώνειο. Σου ζητάμε απλώς να παραμερίσεις λίγο. Πρέπει πού και πού να σκεφτόμαστε και το κόμμα, έτσι;

ΚΑΡΜΕΝ: Το κόμμα δεν έχει κανένα παράπονο από μένα, τώρα μου το είπες.

ΜΑΤΊΑΣ: Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, αλλά, ρε γαμώτο, χρειάζεται να στο εξηγήσω…

ΚΑΡΜΕΝ: Ε, ναι λοιπόν. Θυμήσου ότι δεν είμαι τόσο μορφωμένη όσο εσύ, ένα απολυτήριο λυκείου έχω μόνο, εμένα πρέπει να μου τα κάνεις λιανά όλα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Το Golden Gate;  Εγώ είμαι καλυμμένη, το πολύ να πιάσουν τους τεχνικούς, δεν υπάρχουν αποδείξεις για να καταλογίσουν ευθύνες σε κανέναν άλλο, κι αν υπήρχαν, τι να λέμε τώρα, είχαν την υπογραφή του ελεγκτή. Τίποτ’ άλλο;

ΜΑΤΊΑΣ: Το θεωρείς λίγο; Θα μας ξεσκίσουν τα πρωτοσέλιδα, δεν κατάλαβες τι γραμμή έχει πάρει ο τύπος;

ΚΑΡΜΕΝ: Δεν τον διαβάζω. Εμένα το μόνο που με ενδιαφέρει στις εφημερίδες είναι οι νεκρολογίες, για να δω ποιος έκοψε το κάπνισμα.

 

Back To Top