skip to Main Content

του Ζουάν Γιάγκο

(η αρχική ιδέα του έργου ανήκει στον Θίασο La Calórica)

Φιναλίστ για τα Βραβεία ΜΑΧ 2018 στις κατηγορίες :

  1. Καλύτερο έργο-αποκάλυψη
  2. Καλύτερος συγγραφέας

Μια κωμωδία που σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και κέρδισε το Βραβείο κοινού για το καλύτερο έργο το 2017.

Πρόσωπα: 4 (2 άνδρες και 2 γυναίκες γύρω στα 35)

Τέσσερις φίλοι γύρω στα 35, προσπαθούν να οργανωθούν και να αντιδράσουν στην επικείμενη απόλυσή τους από την εταιρεία στην οποία εργάζονται. Η πρώτη σκέψη, φυσικά, είναι να αγωνιστούν για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Πώς όμως; Κι έπειτα, αξίζει στ’ αλήθεια να αγωνιστούν για αυτή τη δουλειά που έχουν; Δεν θα ήταν καλύτερα να την αφήσουν και να πραγματοποιήσουν εκείνο το όνειρο που είχαν πριν από μερικά χρόνια; Να φτιάξουν, δηλαδή, παιδικές τροφές από προνύμφες μύγας, θρεπτικές, υγιεινές, με φτηνή πρώτη ύλη και πραγματικά ανατρεπτική απήχηση στην αγορά. Έτσι γεννιέται η παιδική κρέμα Fairfly!  Στο μεταξύ, 4 μπίρες παγώνουν στον καταψύκτη…

Απόσπασμα του έργου

ΙΡΕΝΕ. – Πριν έρθετε εσείς στην εταιρεία, τη χρονιά που ήρθαμε ο Πέρα κι εγώ, είχαμε… δηλαδή εκείνος είχε μια ιδέα.

ΠΕΡΑ. – Μια μαλακία ήταν.

ΙΡΕΝΕ. – Προτείναμε στο διοικητικό συμβούλιο τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια νέα θρεπτική, υγιεινή και οικονομική παιδική τροφή. Κάτι εντελώς νέο, που δεν είχε ως βάση του πρωτεΐνες ζωϊκής ή φυτικής προέλευσης.

ΣΑΝΤΙ. – Ωραία.

ΜΑΡΤΑ. – Θέλατε να φτιάξετε κρέμες από… μύγες;

ΙΡΕΝΕ. –  Από προνύμφες μύγας.

ΜΑΡΤΑ. – Ναι. Ναι, ναι, αλλά από προνύμφες μύγας… που είναι μύγες, έτσι;

ΠΕΡΑ. – Ναι.

ΜΑΡΤΑ. – A! Γιατί εσύ λες “προνύμφες μύγας” λες και είναι κάτι εντελώς…

ΠΕΡΑ. – Πρώτα είναι το αυγό της μύγας, μετά η προνύμφη, η νύμφη και τέλος όταν βγάλει φτερά…

ΜΑΡΤΑ. – Aχ, τι αηδία.

ΣΑΝΤΙ. – Γιατί ξέρετε τόσα πολλά για τις μύγες;

ΠΕΡΑ. – Ο πατέρας μου μ’ έπαιρνε μαζί του στο ψάρεμα τις Κυριακές…

ΙΡΕΝΕ. – Δεν θα ήταν μύγες του δρόμου, έτσι;

ΣΑΝΤΙ. – Aχ, εντάξει! Με τρόμαξες.

ΙΡΕΝΕ. – Η ιδέα μας ήταν να επιλέξουμε μύγες ενός συγκεκριμένου είδους, να τις μεγαλώσουμε σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, να τις παχύνουμε, και μετά να τις ψήσουμε στον φούρνο για να φτιάξουμε αλεύρι. Και τέλος.

ΜΑΡΤΑ. – Και τέλος.

ΣΑΝΤΙ. – Και από το “αλεύρι” να φτιάξουμε… φαγητό.

ΙΡΕΝΕ. – Ναι.

ΜΑΡΤΑ. – Φαγητό για μωρά. Για μωρά ανθρώπων.

ΙΡΕΝΕ. – Ναι. Στην πραγματικότητα θα μπορούσε να έχει περισσότερες χρήσεις. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ψωμί ή γλυκά. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι θέλουμε.

Σιωπή.

ΠΕΡΑ. –Αυτά τα μούτρα περίπου έκανε και ο Ντομένεκ όταν του είπαμε την ιδέα. Βασικά μας είπε να το βγάλουμε από το μυαλό μας και… να μην το πούμε ποτέ σε κανέναν.

ΙΡΕΝΕ. – Η ιδέα όμως είναι καλή.

ΠΕΡΑ. – Όχι, δεν είναι καλή.

ΙΡΕΝΕ. – Είναι καλή! Και ακόμα καλύτερη σήμερα, από ό,τι πριν από έξι χρόνια… Ποιες είναι οι δυο μεγάλες προκλήσεις της παιδικής διατροφής; Από τη μια μεριά ο υποσιτισμός και από την άλλη η παχυσαρκία.

ΣΑΝΤΙ. – Ναι.

ΠΕΡΑ. – Μπορούμε να σταματήσουμε;

ΙΡΕΝΕ. – Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να λύσουμε ταυτοχρόνως και τα δυο προβλήματα;

ΜΑΡΤΑ. – Η ιδέα… η ιδέα δεν είναι καλή, Ιρένε. Είναι τρομερή.

ΙΡΕΝΕ. – Το ξέρω πως…

ΣΑΝΤΙ. – Δεν είναι τρομερή, αγάπη μου. Εδώ αυτό το πράγμα, την εντομοφαγία, δεν τη συνηθίζουμε καθόλου. (στην ΙΡΕΝΕ) Μπορεί όμως, σε ένα άλλο μέρος…

ΜΑΡΤΑ. – Ίσως σε άλλο μέρος. Στη Σρι Λάνκα, ας πούμε! Καλά, εσύ πιστεύεις πως η αδερφή σου θα ταϊσει την κόρη της πουρέ από μύγες;

ΙΡΕΝΕ. – Από προνύμφες μύγας.

ΜΑΡΤΑ. – Ιρένε…

ΙΡΕΝΕ. – Σκέψου μόνο τη σχέση ποιότητας-τιμής.

ΜΑΡΤΑ. – Σε παρακαλώ, Ιρένε…

ΙΡΕΝΕ. – Μια μύγα γεννάει εκατό με εκατόν πενήντα αβγά την ημέρα. Από τη στιγμή που γεννιούνται χρειάζονται τρεις μέρες για να φτάσουν στο στάδιο της προνύμφης, που είναι η … ιδανική φάση ωρίμανσης· η ώρα να τις βάλουμε στο φούρνο.

ΣΑΝΤΙ. – Aχά.

ΙΡΕΝΕ. – Η ποσότητα των πρωτεϊνών που υπάρχουν σε ένα γραμμάριο προνύμφης μύγας είναι… (στον ΠΕΡΑ)  πόσο; Περίπου εκατό…

ΠΕΡΑ. – Εκατόν πενήντα φορές.

ΙΡΕΝΕ. –Εκατόν πενήντα φορές μεγαλύτερη από ένα μοσχαρίσιο φιλέτο. Με λίγα λόγια… είναι μια πλούσια, θρεπτική τροφή με ένα κόστος παραγωγής … επαναστατικά οικονομικό.

Back To Top