skip to Main Content

του Νταβίντ Ντεσόλα

6 πρόσωπα, 3 άντρες και 2 γυναίκες (ο ένας νεαρός άντρας παίζει διπλό ρόλο, τον γιο του Πάκο και τον γιο του Καπόρλα)

Περίληψη

Ο Πάκο και η Ντολόρες θέλουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα, αλλά δεν έχουν πολλά χρήματα. Ο Καπόρλα, μεσίτης της Κατασκευαστικής Εταιρείας Κιαροσκούρο, τους προτείνει ένα επαναστατικό σύστημα αγοράς. Μπορούν να αγοράζουν το διαμέρισμα “με το πλακάκι”. Θα αγοράσουν αρχικά όσα πλακάκια μπορούν, και θα έχουν δικαίωμα να πατάνε μόνο επάνω σε αυτά. Τα πλακάκια που δεν έχουν αγοράσει ακόμα συνδέονται με ένα σύστημα συναγερμού και μόλις αγγίξει επάνω τους ένα βάρος πάνω από 1,5 γραμμάρια, ο συναγερμός τίθεται σε λειτουργία και οι επίδοξοι αγοραστές χάνουν το σπίτι αλλά και όσα χρήματα είχαν δώσει ως τότε για τα πλακάκια που είχαν αγοράσει. Προς μεγάλη έκπληξη του πωλητή, ο Πάκο και η Ντολόρες αγοράζουν μόνο 4 πλακάκια, πάνω  στα οποία τοποθετούν ένα κρεβάτι. Πάνω στο κρεβάτι υπάρχουν όλα όσα χρειάζονται, από τηλεόραση μέχρι νεροχύτης. O Καπόρλα είναι σίγουρος ότι σε λίγες μέρες θα έχουν χάσει το διαμέρισμα, εκείνοι όμως ζουν ήδη έναν χρόνο χωρίς να πατήσουν τα απαγορευμένα πλακάκια (βγαίνοντας από το σπίτι από το παράθυρο, με ειδικό σύστημα που έχουν  φτιάξει). Μετά τον πρώτο χρόνο τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται, γιατί η Ντολόρες μένει έγκυος και έρχεται να ζήσει μαζί τους στο σπίτι και η μητέρα της. Και πάλι όμως τα καταφέρνουν, αφού έχουν πια αγοράσει μερικά πλακάκια ακόμα, πάνω στα οποία τοποθετούν ένα σύστημα από τάβλες και σκάλες που τους επιτρέπουν να πηγαίνουν σε όλο το σπίτι. Περνάνε πολλά χρόνια, το παιδί τους μεγαλώνει, είναι 18 χρόνων,  η πεθερά πεθαίνει και τους αφήνει κληρονομιά, αγοράζουν όλα τα πλακάκια και μένει μόνο το τελευταίο. Είναι έτοιμοι να το αγοράσουν και ανοίγουν τη σαμπάνια (πριν ακόμα το αγοράσουν και απενεργοποιηθεί ο συναγερμός). Ο φελός της σαμπάνιας όμως που ζυγίζει πάνω από 1,5 γραμμάριο, πέφτει στο τελευταίο πλακάκι και όλα χάνονται. Και τότε ακούγεται η φωνή του μυστηριώδους Κιαροσκούρο (μιας μεφιστοφελικής μορφής) εξ ουρανού, που ρωτάει τον Πάκο τι θα έκανε για να γυρίσει τον χρόνο πέντε λεπτά πίσω και να διορθώσει το λάθος. Ο Πάκο απαντάει ότι θα έκανε οτιδήποτε, και τότε ο χρόνος γυρίζει πίσω, ανοίγουν πάλι τη σαμπάνια, ο φελός δεν πέφτει στο πλακάκι, ανοίγει η πόρτα και μπαίνει ο γιος τους ντυμένος ακριβώς όπως ο Καπόρλα. Με αντάλλαγμα το σπίτι, ο Πάκο έχει ουσιαστικά πουλήσει το παιδί του, το μέλλον, στον “διάβολο-σύστημα”, που θα συνεχίσει να αναπαράγεται.

Απόσπασμα του έργου

Καπόρλα: (στο ζευγάρι) 250.000 €, είναι μεγάλη ευκαιρία, δεν νομίζετε;

Ντολόρες: (Προλαβαίνει τον σύζυγό της) Μπορεί, εμείς όμως δεν έχουμε να δώσουμε αυτά τα λεφτά μαζεμένα.

Καπόρλα: (προσπαθεί μάταια να κρύψει ένα μοχθηρό χαμόγελο. Σιωπή. Κατευθύνεται αργά προς το παράθυρο.) Τέλος πάντων, επειδή σας συμπάθησα… μου θυμίζετε τον εαυτό μου, όταν ήμουν ακόμα ένα τίποτα… (στρέφεται προς το ζευγάρι) Δεν σας μίλησαν ακόμα για το σύστημα πληρωμής “με το πλακάκι”; Είναι μια αποκλειστικότητα της “Κατασκευαστικής Εταιρείας Κιαροσκούρο”. (υιοθετεί έναν σεμνό τόνο και συνοδεύει τα λόγια του με μια χειρονομία διαφήμισης) “Πλήρωσε με το πλακάκι,… μη σε τρώει το σαράκι”… (και πάλι προς το ζευγάρι) Δεν έχετε ακούσει ποτέ γι’ αυτό το σύστημα;

Πάκο και Ντολόρες: ( Με ενδιαφέρον) Όχι.

Καπόρλα: Το σύστημα πληρωμής “με το πλακάκι” είναι ένα καινοτόμο σύστημα αμοιβαίας συνεργασίας ανάμεσα στον πελάτη και την κατασκευαστική εταιρία, χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση… Είναι ένα αποκλειστικό σύστημα της “Κατασκευαστικής Εταιρείας Κιαροσκούρο” μόνο για πελάτες εμπιστοσύνης, βεβαίως.

Πάκο: (Τον μιμείται επαναλαμβάνοντας) …για πελάτες εμπιστοσύνης, βεβαίως.

Καπόρλα: (ανοίγει τον χαρτοφύλακά του και βλέπουμε μέσα ένα σύστημα από καλώδια και φώτα που συνοδεύονται από ένα πληκτρολόγιο. Έπειτα πηγαίνει σε μια μεριά του δωματίου, στην οποία υπάρχει ένα αποσυνδεδεμένο σύστημα συναγερμού.) Παρατηρήσατε αυτόν τον εντοιχισμένο συναγερμό; Υπάρχει ένας σε κάθε δωμάτιο και είναι όλοι συνδεδεμένοι με ένα δίκτυο από αισθητήρες που βρίσκονται κάτω από τα πλακάκια· κάτω από κάθε πλακάκι υπάρχει ένας αισθητήρας που ενεργοποιείται με βάρος πάνω από 1,5 γραμμάριο. Η “Κατασκευαστική Εταιρεία Κιαροσκούρο”, που πρωτοπορεί στον τομέα των ακινήτων και παραμένει απόλυτα αφοσιωμένη στους πελάτες της επί μία πεντηκονταετία, σας παρέχει την απόλυτη ελευθερία να επιλέξετε όσα πλακάκια επιθυμείτε να αγοράσετε καθώς και τη θέση στην οποία θα τα τοποθετήσετε. Τα αγορασμένα πλακάκια αυτομάτως θα απενεργοποιηθούν· έτσι, θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε κατά βούληση τον χώρο που αγοράσατε ή θα αγοράσετε προοδευτικά, φυσικά ανάλογα με τις ανάγκες σας και την αγοραστική σας δύναμη.

Πάκο: (τον διακόπτει) Και τι θα συμβεί αν πατήσουμε ένα πλακάκι που δεν έχει απενεργοποιηθεί;

Καπόρλα: (χαμογελάει στον γιο του και έπειτα κοιτάζει τον Πάκο.) Μη βιάζεστε, Πεδρίτο… ας πούμε ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί.

Πάκο: (επιμένει) Αν σκοντάψουμε όμως ή από απροσεξία πατήσουμε ένα από αυτά τα πλακάκια;

Καπόρλα: Εάν κάποια στιγμή πατήσετε ένα πλακάκι του οποίου δεν είστε ιδιοκτήτες, αυτό θα θεωρηθεί ως ανάρμοστη κατοχή και η Κατασκευαστική Κιαροσκούρο θα προχωρήσει άμεσα στην έξωσή σας από το διαμέρισμα, αφού χάσετε, φυσικά, τα πλακάκια που έχετε πληρώσει. Όλα αυτά βάσει συμβολαίου, βεβαίως, μην ξεχνάτε πως είμαστε σοβαροί άνθρωποι…

 

Back To Top