skip to Main Content

του Χαβιέρ δε Διός

Διανομή: 3 πρόσωπα, δυο άνδρες γύρω στα 45 και μια γυναίκα κοντά στα 40

Ο Μπένι και ο Χάιμε είναι ζευγάρι εδώ και 20 χρόνια. Η στενή φιλία τους με τη Σουζάνα διαρκεί ακόμα περισσότερα. Απόψε έχουν ετοιμάσει ένα δείπνο γι’ αυτήν: ωραίο φαγητό, ωραίο κρασί, ωραία μουσική… Και το καλοκαίρι της Μαδρίτης ένας πιστός φίλος για μια βραδιά που αναμένεται γοητευτική: οι τρεις τους θα απολαύσουν με απόλυτη εμπιστοσύνη στη σχέση τους το χιούμορ, τη φιλία και τις ωραιότερες αναμνήσεις τους. Δεν έχουν λογαριάσει όμως το κρυφό σχέδιο που έχει αρχίσει να γεννιέται ανάμεσα στη Σουζάνα και τον Μπένι. Ούτε τα μυστικά, τις εκπλήξεις και τις ορμές που δημιουργούνται απροσδόκητα ανάμεσα στους τρεις τους και βάζουν σε δοκιμασία την αγάπη και τη φιλία τους.

Ποιος γνωρίζει πραγματικά τον σύντροφό του; Κι αν το παρελθόν δεν είναι όπως το θυμόμαστε; Κι αν το μέλλον δεν ταιριάζει με όσα σχεδιάζουμε; Από τι κρυβόμαστε τώρα; Ανάμεσα στα λάθη και τον ίλιγγο, ανάμεσα στα γέλια και τις αποκαλύψεις, μόνο ένα πράγμα παραμένει σαφές για τον Μπένι, τη Σουζάνα και τον Χάιμε: υπάρχει πάντα ένα μέρος στο οποίο θες να γυρίσεις. Και αυτό το μέρος είναι η Πράγα.

Η Πράγα είναι μια κωμωδία για τρεις χαρακτήρες και έναν μοναδικό χώρο – το σαλόνι του σπιτιού των Μπένι και Χάιμε- που παίζει με τις συμβάσεις της υψηλής κωμωδίας για να προσεγγίσει μέσα από αυτές, όχι χωρίς ειρωνεία, ένα θέμα που συνήθως απέχει πολύ από αυτή τη φόρμουλα: αγάπη, φιλία και το πέρασμα του χρόνου ανάμεσα σε ένα μακρόβιο ζευγάρι ανδρών και μια φίλη από τα νεανικά τους χρόνια.

Η Πράγα έκανε πρεμιέρα στη Μαδρίτη το 2013 σε σκηνοθεσία του συγγραφέα με τον θίασο La Barca Teatro. Παραστάθηκε σε διάφορους χώρους μέχρι το 2017. Εκδόθηκε από τις Ediciones Antígona και μεταφράστηκε στην κροατική, ιταλική και αγγλική γλώσσα με τη συνεργασία της Fundación SGAE. Η αγγλική μετάφραση δημοσιεύτηκε στη συλλογή Estreno Spanish Plays (2017) στις ΗΠΑ. Η αγγλική μετάφραση έκανε πρεμιέρα στο New Jersey Repertory Theatre στο Long Branch του Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ (2017) με τη μορφή θεατρικού αναλογίου. Έχει επίσης κάνει πρεμιέρα στο Μιλάνο της Ιταλίας, με τη συμμετοχή του La Barca Teatro στο Φεστιβάλ Lecite / Visioni του Θεάτρου Filodrammatici σε συνεργασία με το Instituto Cervantes (2017).

Απόσπασμα

ΧΆΙΜΕ

(Στη Σουζάνα.) Πόσο έμεινες στην Αθήνα;

ΣΟΥΖΑΝΑ

Ούτε δυο μέρες καλά-καλά. Όσο χρειάστηκα για να αγοράσω αυτό το ούζο και να κάνω μια βόλτα στο Μοναστηράκι και το Μουσείο της Ακρόπολης.

ΧΆΙΜΕ

Πρέπει να ξαναπάω στην Ελλάδα, πρέπει να ξαναπάω…

ΜΠΕΝΙ

Εγώ, μέσα! Πάμε  όποτε θες! Θέλω να τη γνωρίσω, πάντα είχα την αίσθηση ότι εκεί θα ένιωθα σαν στο σπίτι μου, ότι θα μου αρέσει πολύ η Ελλάδα…

ΧΆΙΜΕ

… Δεν ξέρω, Μπένι, δεν ξέρω αν θα σου αρέσει: για να απολαύσεις ένα ταξίδι στην Ελλάδα πρέπει προηγουμένως να το προετοιμάσεις καλά, μόνο έτσι μπορείς να νιώσεις τι είναι όλα αυτά που βλέπεις, κατάλαβες; Μόνο έτσι μπορείς να εμπεδώσεις ότι, στον τομέα τού πολιτισμού, η Δύση οφείλει στην Ελλάδα σχεδόν όλα αυτά που είμαστε. Για να καταλάβεις όμως, βέβαια, πρέπει να ερμηνεύσεις και για να ερμηνεύσεις πρώτα πρέπει να γνωρίσεις… Τι ωφελεί να ανέβεις σε έναν τεράστιο βράχο, αν δεν ξέρεις ότι πάτησες το πόδι σου στον Άρειο Πάγο, το αρχαίο δικαστήρο των Αθηναίων; Δεν θα σημαίνει τίποτα: ανεβαίνεις στον βράχο, βλέπεις τη θέα, βγάζεις μια φωτογραφία και κατεβαίνεις. Και μη με κοιτάς έτσι, ένα παράδειγμα έφερα, αρκετά διαφωτιστικό βέβαια, για να τα λέμε όλα … Κοίτα, και στα νησιά συμβαίνει αυτό, αλλά λιγότερο, δεν είναι ανάγκη να έχεις μελετήσει, σκέφτομαι τώρα ότι θα μπορούσαμε να πάμε στα νησιά, παραλία και ξαπλώστρα όλη μέρα, πώς σου φαίνεται; Δεν θα σου άρεσε να πηγαίναμε μια κρουαζιέρα στις Κυκλάδες; Είναι πανέμορφες…

Ο Μπένι παίρνει το βλέμμα του από τον Χάιμε και μασάει αργά άλλο ένα κομμάτι τυρί.

 ΧΆΙΜΕ

(Στον Μπένι.) Δεν θα σου άρεσε; Σε όλη την Ελλάδα τρως φανταστικά και μερικά νησιά έχουν κάποιες πολύ εντυπωσιακές παραλίες, γενικά gay-friendly.

Ο Μπένι ανοίγει το στόμα του λες και πρόκειται να εκραγεί, αλλά η Σουζάνα, που το βλέπει να έρχεται, τον κόβει με την παρέμβασή της.

ΣΟΥΖΑΝΑ

Να σας πω… τι θα λέγατε αν οργανώναμε ένα ταξίδι όλοι μαζί;

ΧΆΙΜΕ

Οι τρεις μας;

ΣΟΥΖΑΝΑ

Φυσικά!

ΧΆΙΜΕ

Πού να πάμε οι τρεις μας;

ΣΟΥΖΑΝΑ

Δεν ξέρω, να, κάποιο μέρος, ας πούμε, που θέλατε πάντα να πάτε. Σοβαρά το λέω: θα εκμεταλλευτούμε κάποιο από τα μακρινά ταξίδια μου, που έχω μέρες ελεύθερες, θα ζητήσω άλλο ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο μου και θα πάμε οι τρεις μας στο Πεκίνο, στο Σίδνεϋ, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Δελχί…

ΜΠΕΝΙ

(Επίτηδες, χωρίς να κοιτάξει τον Χάιμε) Όχι, όχι, α πα πα πα, γιατί μπορεί να πέσω στα πολιτιστικά κενά μου και να σκοτωθώ.

Back To Top