skip to Main Content

του Σέζαρ Μπρι

Ο μικρός πρίγκιπας γερνάει και ανακαλύπτει την έρημο του στους διαδρόμους ενός γηροκομείου. Η ανάμνηση μιας αγάπης γίνεται υπνηλία και συγχωνεύεται με την γκροτέσκα πραγματικότητα του νοσοκομείου, με τις αστείες επισκέψεις των συγγενών και του γιατρού.

Σε ένα γηροκομείο, ένας ηλικιωμένος ασθενής, ο Γέρος, λέει ότι ήρθε από ένα αστέρι στο οποίο έχει αφήσει ένα λουλούδι. Ο Αντουάν, ο νοσοκόμος, τον ακούει, χάνει πότε πότε την υπομονή του γιατί ο Γέρος σηκώνεται τη νύχτα, μιλάει με ανθρώπους που δεν υπάρχουν και ανησυχεί για το λουλούδι που άφησε πίσω του.

Την ημέρα του επισκεπτηρίου έρχονται ο διευθυντής του νοσοκομείου, ένας μεθυσμένος εγγονός, η αδελφή του μεθυσμένου (μια μάνατζερ που μιλάει συνέχεια στο κινητό της τηλέφωνο) και ένας άντρας που συνεχώς ανάβει και σβήνει το φως. Ο Γέρος αισθάνεται μόνος στο νοσοκομείο, ψάχνει ανθρώπους στους διαδρόμους, μπερδεύει τους προβολείς με αστέρια και θυμάται το λουλούδι που μαζί του σκεφτόταν τα ηλιοβασιλέματα.

Ο Αντουάν θα γοητευθεί από αυτόν τον γέρο που δεν διαθέτει ίχνος λογικής και παραμένει συνεπής στον εαυτό του και στην αγάπη του. Όταν ο Αντουάν συνειδητοποιεί ότι ο Γέρος τον διδάσκει να ζει διαφορετικά, ο Γέρος του λέει ότι είναι καιρός να επιστρέψει στον πλανήτη του.

Απόσπασμα του έργου

ΓΕΡΟΣ

Μπορώ να καθίσω;

ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ

Όχι, εγώ σας διατάζω να καθίσετε.

ΓΕΡΟΣ

Μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση;

ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ

Εγώ σας διατάζω να μου κάνετε μια ερώτηση. Κάντε την.

ΓΕΡΟΣ

Είστε βασιλιάς;

ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ

Καλά τώρα, βασιλιάς… Η Αργεντινή είναι χώρα δημοκρατική και βασίζεται στην εργασία… όμως… ναι, μπορούμε να πούμε ότι ένας αρχίατρος είναι σαν ένας βασιλιάς.

ΓΕΡΟΣ

Και πού βασιλεύετε;

ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ

Παντού.

ΓΕΡΟΣ

Παντού εδώ μέσα;

(Ο αρχίατρος δείχνει τη σκηνή και τον χώρο των θεατών). Παντού εδώ μέσα;

ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ

Παντού εδώ μέσα.

ΓΕΡΟΣ

Και όλοι σας υπακούουν;

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

Βεβαιότατα, αμέσως. Δεν ανέχομαι την ανυπακοή, όπως δεν ανέχομαι τα τριχωτά αφτιά, τις κούφιες πορδές και κυρίως, τις κολλημένες μύξες κάτω από την καρέκλα.

Βήξτε.

(Ο Γέρος δεν βήχει) Μη βήξετε: χειροκροτείστε. Χειροκροτείστε κι εσείς. Χειροκροτείστε όλοι! (Ο Γέρος χειροκροτεί, ο αρχίατρος χαιρετάει) Ευχαριστώ,  λατρεύω να με λατρεύουν. Εσείς με λατρεύετε, το ξέρω. Ωραίο το καπέλο μου, έτσι;

ΓΕΡΟΣ

Πολύ χαριτωμένο. Το φοράτε για να αποφεύγετε τον ήλιο;

ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ

Το φοράω για να χαιρετώ τους θαυμαστές μου. Χαίρετε, χαίρετε, τι χαριτωμένοι που είναι και τι ηλίθιοι! Στ’ αλήθεια με λατρεύεις πολύ;

ΓΕΡΟΣ

Τι σημαίνει λατρεύω;

ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ

Να  αναγνωρίζεις πως είμαι ο καλύτερος, ο ομορφότερος, ο ευγενέστερος και ο σημαντικότερος  σ’ αυτό στο νοσοκομείο.

ΓΕΡΟΣ

Εντάξει, σας λατρεύω.

ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ

Ζητήστε μου ό,τι θέλετε.

ΓΕΡΟΣ

Θα ήθελα να δω ένα ηλιοβασίλεμα. Κάντε μου αυτή τη χάρη. Διατάξτε τον ήλιο να δύσει.

ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ

Δεν μπορούμε να δίνουμε διαταγές με ανευθυνότητα. Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, θα  διατάξω τον ήλιο να δύσει.

ΓΕΡΟΣ

Και πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες;

ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ

Πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες;

ΑΝΤΟΥΑΝ

Στις 19.40.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

Στις 19.40.

ΓΕΡΟΣ

Έτσι, το κάνω κι εγώ.

ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ

Αυτό είναι το μυστικό.

 

Back To Top