skip to Main Content
Ο Χάιμε Ρεβέρτερ είναι ένας δημοσιογράφος που έχει μια εβδομαδιαία εκπομπή  στην τηλεόραση με κάθε λογής παράξενους καλεσμένους. Το κριτήριό του είναι πάντα ένα και μοναδικό: η τηλεθέαση. Στην αποψινή εκπομπή του ο δημοσιογράφος φιλοξενεί έναν νεοναζί, τον Αντόνιο Βερμούδες ή Ρότβαιλερ, που έχει εμμονή με την Αποκάλυψη του Ιωάννη και ξέρει ολόκληρα αποσπάσματα απέξω. Ο καλεσμένος φαίνεται αρχικά πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Ρεβέρτερ. Όταν όμως ο δημοσιογράφος προχωρεί πέρα από όσα είχαν αρχικά συμφωνήσει και ο κάμεραμαν της εκπομπής αγανακτεί με όσα θυσιάζονται στον βωμό  της ακροαματικότητας, η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Θα συνεχιστεί η ζωντανή εκπομπή; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει τελικά το κυνήγι της τηλεθέασης;
Το έργο ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Επί Κολωνώ σε διασκευή τής ομάδας ΝΑΜΑ και σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη το 2008-2011. Το 2009, τιμήθηκε με τρία βραβεία κοινού τού περιοδικού Αθηνόραμα.
Στη διασκευή της Ομάδας Νάμα ανέβηκε επίσης ανέβηκε επίσης στην Κύπρο σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη και Μαρίνας Μανδρή (Θέατρο Versus, Λεμεσός, Νοέμβριος 2011) και στην Κρήτη (Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου, Μάρτιος 2017) σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ζουρίδη.
 
Απόσπασμα του έργου
4η Σκηνή
Προβάλλεται στον τοίχο σε μεγάλη προβολή το σήμα της τηλεοπτικής εκπομπής Φώτα και Σκιές. Στο χώρο βρίσκονται και οι τέσσερις χαρακτήρες.
Χουάν: (με την κάμερα στο χέρι στραμμένη στον Χάιμε). Πέντε, τέσσερα, τρία, δυο, ένα.
Χάιμε: (Εμφανίζεται ταυτόχρονα στην προβολή). Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Είμαι ο Χάιμε Ρεβέρτερ και είναι η εκπομπή Φώτα και Σκιές. Απόψε όπως σας έχουμε ήδη υποσχεθεί η εκπομπή μας δε μεταδίδεται από το στούντιο όπως και οι ίδιοι θα διαπιστώσετε με τη πρώτη ματιά. Παρακαλώ πολύ τον κάμεραμαν της εκπομπής να ανοίξει σιγά-σιγά το πλάνο… Έπειτα από πολλή προσπάθεια καταφέραμε να πείσουμε το πλέον αμφιλεγόμενο πρόσωπο της ισπανικής επικαιρότητας να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη και μάλιστα στο δικό του χώρο. Για ευνόητους βεβαίως λόγους δεν μπορούμε να σας αποκαλύψουμε τη μυστική τοποθεσία του χώρου αυτού. Κυρίες και κύριοι! Είναι μαζί μας απόψε ο άνθρωπος που με τις προκλητικές δηλώσεις του κατάφερε να συγκλονίσει την ισπανική κοινή γνώμη. Είναι μαζί μας απόψε ο Αντόνιο Βερμούδες ή αλλιώς Ροτβάιλερ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ο Χουάν περιφέρεται και τραβάει με την κάμερα και οι θεατές βλέπουν τη δράση ταυτόχρονα και στην προβολή. Η προβολή αυτή αποτελεί την εικόνα που λαμβάνουν οι τηλεθεατές της ζωντανής αυτής εκπομπής.
Αντόνιο: Καλησπέρα.
Χάιμε: Στόχος, κυρίες και κύριοι, της συνάντησης μας με τον Αντόνιο Βερμούδες, ή αλλιώς Ροτβάιλερ, απόψε θα είναι, να ρίξουμε τις μάσκες και να φωτίσουμε τις σκιές της προσωπικότητας του ανθρώπου αυτού αλλά να δούμε και το τι ο ίδιος, ως εκπρόσωπος μιας κοινωνικής ομάδας, αντιπροσωπεύει και εκφράζει. Αντόνιο, κατά την άφιξή μας στο χώρο της συνέντευξης μας ζήτησες να μην συζητηθεί καθόλου το ζήτημα της ανάμιξής σου ή όχι στον γνωστό εμπρησμό που στοίχισε τη ζωή σε είκοσι οκτώ μετανάστες εκ των οποίων πέντε παιδιά. Και εμείς, θα το σεβαστούμε αυτό. Δεν θα κάνουμε απολύτως κανένα σχόλιο για αυτές τις δηλώσεις, δηλώσεις πραγματικά εξοργιστικές για μερικούς, δηλώσεις όπως: «Ήμουν εκεί και πριν και κατά τη διάρκεια και μετά την πυρκαγιά και όπως είμαι κάθε μέρα για να προστατεύσω τη γειτονιά μου από πόρνες…»
Αντόνιο: …έμπορους ναρκωτικών, πρεζάκια, μετανάστες.
Χάιμε: Ακριβώς Αντόνιο.
Αντόνιο: Άκου Χάιμε, όταν βλέπω έναν Ισπανό πατέρα να μη μπορεί να αφήσει τα παιδιά του να παίξουν στη πλατεία και να αναγκάζεται να βάζει κάγκελα στις πόρτες και τα παράθυρα του, εγώ δε μπορώ να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια. Αν αυτό είναι έγκλημα ας με κλείσουν μέσα.
Χάιμε: Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση έχει ήδη περάσει στα χέρια της δικαιοσύνης και εμείς από την πλευρά μας έχουμε υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά αναφορά στο γεγονός. Αντόνιο, θα ήθελα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να σε γνωρίσουμε καλύτερα ως άνθρωπο, να μάθουμε ποιος είναι ο άνθρωπος Ροτβάιλερ. Πριν από αυτό όμως και μαζί με τους τηλεθεατές θα ήθελα να μπούμε λιγάκι μαζί στο κλίμα των σκίνχεντς. Ας δούμε μαζί το πρώτο μικρό εισαγωγικό βίντεο της εκπομπής.
Μουσική. Προβάλλεται στον τοίχο βίντεο με σκίνχεντς σε βίαιες δράσεις.
Χάιμε: Πήραμε μόλις μόνο μια μικρή γεύση από τους σκίνχεντς, θα έχουμε την ευκαιρία αργότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας με τον Αντόνιο να μιλήσουμε με μεγάλη λεπτομέρεια για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Θα ήθελα λοιπόν τώρα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αντόνιο, για να σε γνωρίσουμε καλύτερα ως άνθρωπο, πες μας καταρχήν, είναι αλήθεια πως είχες δύσκολα παιδικά χρόνια;
Back To Top