skip to Main Content

του Γκιλιέμ Κλούα

Ο Άλεξ και ο Μπρούνο, το αταίριαστο ζευγάρι του Smiley  επιστρέφει! Συναντιούνται τυχαία στον δρόμο, έξι χρόνια μετά τον χωρισμό τους, που είχε συμβεί μετά από έναν χρόνο θυελλώδους σχέσης. Κι ενώ ο Άλεξ δεν έχει βρει ακόμα κάτι που να τον συγκλονίσει αισθηματικά, ο Μπρούνο ετοιμάζεται να παντρευτεί την επόμενη εβδομάδα με τον “έρωτα της ζωής του”, όπως λέει. Σε μια βδομάδα όμως μπορούν να συμβούν πολλά… Πάρα πολλά… Ιδίως όταν πιστεύεις στον γιαπωνέζικο μύθο για την κόκκινη κλωστή του πεπρωμένου…

Απόσπασμα του έργου

ΜΠΡΟΥΝΟ

Δεν μπορείς όμως να ζήσεις χωρίς αγάπη. Κανείς δεν μπορεί!

ΆΛΕΞ

Έχω αγάπη, Μπρούνο. Έχω τη μητέρα μου, έχω ένα σωρό φίλους που είναι σαν αδέρφια μου, έχω ένα μπαρ που είναι πάντα γεμάτο κόσμο…

ΜΠΡΟΥΝΟ

Δεν είναι όμως το ίδιο! Η αγάπη που μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου είναι κάτι το μοναδικό που μπορεί να δώσει νόημα σε μια ολόκληρη ζωή!

ΆΛΕΞ

Μέχρι να τελειώσει.

ΜΠΡΟΥΝΟ

Και τι έγινε αν τελειώσει; Σκέψου όλες εκείνες τις υπέροχες στιγμές που θα έχεις περάσει με αυτόν τον άνθρωπο –

ΆΛΕΞ

Αν έχεις χωρίσει, δεν έχουν πια κανένα νόημα.

ΜΠΡΟΥΝΟ

Αυτό είναι σαν να αποφασίζεις να μη φας ένα λαχταριστό παγωτό επειδή ξέρεις ότι θα τελειώσει.

ΆΛΕΞ

Δεν ξέρω. Δεν τρώω παγωτά.

ΜΠΡΟΥΝΟ

Κατάλαβες τι εννοώ. Μη σαμποτάρεις τα παραδείγματά μου.

ΆΛΕΞ

Εύκολο να το λες εσύ. Πόσες σχέσεις είχες στη ζωή σου; Τέσσερις; Πέντε;

ΜΠΡΟΥΝΟ

Συγγνώμη που δεν αλλάζω γκόμενους σαν χιμπατζής που πηδάει από κλαρί σε κλαρί.

ΆΛΕΞ

Θέλω να πω ότι εσύ έχεις υποφέρει λιγότερο από μένα.

ΜΠΡΟΥΝΟ

Κι εσύ πού το ξέρεις;

ΆΛΕΞ

Και όπως καταλαβαίνεις φαντάζομαι, δεν έχω καμιά όρεξη να αρχίσω μια ιστορία που στο τέλος θα με πληγώσει.

ΜΠΡΟΥΝΟ

Αυτό μπορεί να μη συμβεί ποτέ –

ΆΛΕΞ

Ξέρεις πολύ καλά ότι θα συμβεί. Το πρόβλημα είναι ότι δεν στο λέει κανείς, φυσικά. Όλα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να νομίζεις ότι τελικά θα βρεις το έτερό σου ήμισυ, τον γαλάζιο σου πρίγκηπα, όπως θες πες το. Κι αλίμονό σου αν δεν τον βρεις, θα είσαι μια ζωή δυστυχισμένος.

ΜΠΡΟΥΝΟ

Ποιος το λέει αυτό;

ΆΛΕΞ

Όλοι, Μπρούνο. Από τα παιδικά μας χρόνια ακόμα μάς κάνουν πλύση εγκεφάλου με παραμύθια, με κινούμενα σχέδια, με τραγούδια και, το χειρότερο, με ρομαντικές κομεντί.

ΜΠΡΟΥΝΟ

A, μάλιστα, τώρα φταίει το σινεμά.

ΆΛΕΞ

Ε λοιπόν ναι, γιατί αυτές οι ταινίες σε κάνουν να πιστεύεις ότι θα βρεις κάποιον που θα σε συμπληρώσει και θα είσαι ευτυχισμένος για πάντα, και είναι ψέμα! Σου κάνουν πλύση εγκεφάλου!

ΜΠΡΟΥΝΟ

Είσαι υπερβολικός!

ΆΛΕΞ

Φαντάσου ότι σε όλη τη ζωή σου βλέπεις μόνο ταινίες με σούπερ ήρωες. Σε διαβεβαιώνω ότι στο τέλος θα πιστέψεις ότι μπορείς να πέσεις στο κενό από ένα κτίριο και να πετάξεις.

ΜΠΡΟΥΝΟ

Άλεξ, σε παρακαλώ, μιλάς λες και το να ερωτευτείς είναι μια υπερφυσική δύναμη!

ΆΛΕΞ

Το να ερωτευτείς όχι, το να έχεις όμως μια σχέση πάνω από δυο μήνες σίγουρα ναι! Και θα τους χρωστούσα μεγάλη χάρη, αν αντί να σου πουλάνε παραμύθια, κάποιος, κάποτε, σου έλεγε πως η ζωή σου δεν θα είναι ποτέ σαν το Love Actually!

ΜΠΡΟΥΝΟ

Να το αφήσεις στην ησυχία του το Love Actually, εγώ σε είδα να κλαις με το Love Actually! Η αλήθεια είναι ότι παραγέρασε, αλλά το Love Actually είναι υπέροχο και θα έπρεπε να κάνουν ένα σήκουελ!

ΆΛΕΞ

Το Love Actually είναι συναισθηματική τρομοκρατία και θα έπρεπε να το απαγορεύσουν!

ΜΠΡΟΥΝΟ

Ναι ναι, και μια που θα γίνει η αρχή ας τις απαγορεύσουν όλες, στην πυρά!

ΆΛΕΞ

Εντάξει, δεν λέω να τις απαγορεύσουν, αλλά πριν από την προβολή θα ‘πρεπε να βάζουν μια ειδοποίηση, όπως κάνουν με το κάπνισμα: οι υγειονομικές αρχές σάς προειδοποιούν ότι η ταινία που ακολουθεί θα σας κάνει να νιώσετε χάλια.”

 

 

Back To Top